Annons:

Kritik mot privata ”utmanare”

STATSKONTORET2009-04-24

Statskontoret säger i ett kritiskt remissvar nej till en stor del av förslagen från Förvaltningskommittén, en utredning som leddes av Statskontorets chef.

Regeringens utredare Yvonne Gustafsson, tillika generaldirektör för Statskontoret, har bland annat föreslagit att myndigheter ska förbjudas att konkurrera med privata företag och att privata aktörer ska kunna ”utmana” och ta över statlig verksamhet.

Men hennes egna utredare på Statskontoret är inte odelat positiva. När det gäller förbudet att driva konkurrensutsatt verksamhet anser Statskontoret att det i praktiken skulle leda till många prövningar om undantag. Särskilt problematiskt blir det om förbudet även skulle omfatta potentiellt konkurrensutsatta marknader, vilket utredningen föreslagit. Det skulle exempelvis kunna gälla SMHIs kommersiella försäljning av väderprognoser, där det ännu inte finns privata konkurrenter.

I remissvaret uttalas också tveksamhet inför tanken att med en ”utmaningsrätt” bjuda in det privata näringslivet att lämna bud på statliga verksamheter. Det är svårt att utläsa vilken sorts verksamhet det skulle kunna handla om, tillvägagångssättet verkar omständligt och förutsättningarna att lyckas tycks osäkra.

Vidare ifrågasätter Statskontoret förslaget att nyinrättade myndigheter ska ha ett tidsbegränsat mandat och därefter omprövas. I vissa fall kan det vara möjligt, anser kontoret, men knappast som huvudregel. Detta dels för att man får förutsätta att politikerna gjort en analys av behovet innan en ny myndighet inrättas, dels för att det blir svårt att rekrytera personal till en verksamhet som inte är rimligt stabil och långsiktig.

Tummen ner blir det även för utredningens ambitioner att göra omfattande översyner av statsförvaltningen: länsstyrelser, polisen, försvar, museer, fastighetsförvaltning med mera. Utredningen ger inte tillräckliga skäl för varför just de sektorerna valts ut, menar Statskontoret. Dessutom kan det finnas anledning att utvärdera de stora omorganisationer som redan gjorts – såsom sammanslagningar av flera myndigheter till så kallade enmyndigheter – innan man går vidare.

Yvonne Gustafsson
Bild: Sören Fröberg
Yvonne Gustafsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA