Jobbet annonserades ut under friåret

KONSTFACK2007-01-17

Panos Ioannidis är friårsledig. I mars tänkte han komma tillbaka till sitt jobb som AV-tekniker på Konstfack. Men högskolan söker en ny person till jobbet. Själv erbjuds han att arbeta med städning och fönsterputsning.

Av:  Eva Spira

–Jag har alltid varit uppskattad för mitt jobb. Det var när jag kom för att prata om min lön dagarna före jul som min chef berättade om en omorganisation. Ingen hade kontaktat mig för att förklara vad som var på gång, säger Panos Ioannidis.

I snart 30 år har han jobbat på Konstfack i Stockholm. Han är AV-tekniker och sköter den tekniska utrustningen vid föreläsningar och seminarier. Men i den platsannons som publicerades på Konstfacks interna hemsida före jul söker man en person som ska fungera både som AV- och IT-tekniker.

Stämmer på vikarien

Panos Ioannidis har svarat på annonsen och sökt »sitt« jobb, men kraven är så högt ställda att han knappast kommer att få det. Bland annat vill man att den sökande ska ha högskoleutbildning i medieteknik.

–Kvalifikationerna stämmer precis in på min vikarie. Men jag tror inte ens att någon av våra IT-tekniker skulle klara kraven. Och högskoleutbildningen i medieteknik är ganska ny. Ingen som är över 30 år kan ha en sådan.

Fredrik Bilén, ST-ordförande vid Konstfack, håller med.

–Kraven är skräddarsydda för att passa Panos vikarie. Vi anser inte att det finns något fog för att annonsera ut det här jobbet. Om arbetsgivaren anser att det behövs IT-kunskap borde man erbjuda Panos kompetensutveckling. Det har man inte gjort.

Tre timmars förhandling med arbetsgivaren gav inget resultat. Nästa steg kan bli att koppla in ST centralt, förklarar Fredrik
Bilén.

–Jag vet inte vad jag har gjort för fel, säger Panos Ioannidis. Min fru har också jobbat på Konstfack, men hon är sjukskriven för utbrändhet. Både hon och jag känner det som att vår chef har något emot oss, men när jag frågat vad det handlar om har jag inte fått något svar.

Hustrun blev sjuk

Panos Ioannidis berättar att hans fru, som arbetat hårt och mycket övertid med säkerhetsfrågor i samband skolans flytt, plötsligt fick gå tillbaka till sitt tidigare jobb i receptionen. Där fick hon en massa extrajobb, som att ta hand om godset som kom till skolan.

–Hon blev sjuk och det är för att vara med henne som jag tagit ett friår.

Panos Ioannidis säger att han alltid har varit stolt över sitt jobb och är omtyckt av lärare och studenter.

–Jag vill inte framstå som en stackare som ber om jobb. Jag vill bara ha min rätt, förklarar han.

Lampbyten och fönsterputs

Ulf Svensson, som är Panos Ioannidis chef, säger att det absolut inte handlar om personliga motsättningar.

–Det saknar helt relevans. Under Panos friår har verksamheten förändrats både på IT-sidan och inom enheten fastighet och service. Därför behöver vi en annan kompetens, exempelvis när det gäller medietekniskt stöd till undervisningen.

Panos Ioannidis har erbjudits en nyinrättad befattning som tekniker, kallad »1500 och uppåt«, säger Ulf Svensson.

–Vi sitter ju i nya lokaler vid Telefonplan. De måste städas, belysningen bytas och ventilationskanaler skötas. Dessutom ingår fönsterputsning.

Benämningen »1500 och uppåt« kommer av att takhöjden är upp till sju meter i de nya lokalerna och arbetet ibland måste utföras med hjälp av liftar och stegar, förklarar Ulf Svensson.

Men Panos Ioannidis säger att han aldrig har hört talas om något sådant jobb.

–Det känns som om han vill krossa mig. Ska jag bli städare nu?

Fredrik Bilén säger att Panos Ioannidis inte är den ende på skolan som råkat illa ut.

–Det här är ett av flera exempel på en väldigt ansvarslös personalpolitik.

Av en tillfällighet fick Panos Ioanndis veta att hans jobb var utannonserat.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Av en tillfällighet fick Panos Ioanndis veta att hans jobb var utannonserat.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA