ST kräver utveckling för att locka unga

STATLIGT2015-01-28

Bara en av tre unga vuxna vill jobba i staten, trots att många jobb kommer att bli lediga i sektorn de närmaste åren. Det visar en rapport från Fackförbundet ST.

Enligt ST kommer 160 000 jobb utlysas inom statlig verksamhet fram till 2018. Det beror på stora pensionsavgångar, normala jobbyten och nya arbetsuppgifter för myndigheterna.

Trots goda jobbutsikter uppger endast en av tre unga vuxna i STs rapport att de vill jobba i staten. Det här oroar förbundet som ser en risk för att statliga arbetsgivare inte kan attrahera unga kvalificerade medarbetare.

När unga får lista vilka faktorer som är viktiga i deras framtida yrkesval hamnar intressanta arbetsuppgifter högst upp, följt av bra lön, personlig utveckling, bra balans mellan arbete och privatliv samt trygghet.

ST anser att löneutveckling är statens viktigaste förbättringsområde, men kräver också traineejobb, mentorprogram och tydliga karriärvägar.

Dessutom trycker förbundet på vikten av trygghet och fasta anställningar.

”Se till att tillsvidareanställning blir norm för permanenta arbetsuppgifter. Att nästan en av fyra som arbetar inom staten är visstidsanställd är inte rimligt. Unga vuxna har rätt att känna trygghet i arbetslivet”, skriver förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Över 500 unga vuxna har svarat på frågorna i STs rapport Karriär och framtidsjobb i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA