ST kräver pengar till Försäkringskassan

VÅRBUDGETEN2011-04-13

Ytterligare ett jobbskatteavdrag får inga applåder från facket. Arbetslösa och Försäkringskassan hade varit bättre satsningar i vårbudgeten, enligt TCO och ST.

Sverige står starkt i en orolig värld. Så beskrev finansminister Anders Borg läget när han i morse presenterade regeringens ekonomiska vårproposition.

På ST anser man att regeringen avsäger sig sitt politiska ansvar i frågan om Försäkringskassan:

”Vårbudgeten hade varit ett utmärkt tillfälle för regeringen att dra tillbaka besparingskraven som innebär att servicekontoren måste stänga”, säger vice ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Konsekvensen är en fortsatt ohållbar situation för både anställda på Försäkringskassan och de försäkrade, enligt ST.

Vårbudgetens mest tongivande förslag, ett femte jobbskatteavdrag, gynnar dem som har ett arbete att gå till. Men det är en reform som möter kritik från fackligt håll, bland annat från TCO.

”Regeringen väljer att införa ett femte jobbskatteavdrag och avisera ett sjätte till en kostnad på mellan 12 och 20 miljarder. Kostnaden för jobbskatteavdraget kan jämföras med de knappa två miljarder som sjukförsäkringen och järnvägen får tillsammans”, säger Sture Nordh i en kommentar.

Enligt TCO borde staten istället investera i framförallt utbildning för arbetslösa och yrkesverksamma.

På Vårdförbundet är man kritisk till att jobbskatteavdraget slår blint.

”Det måste löna sig att vidareutbilda sig till exempelvis specialistsjuksköterska och bidra med livsviktig kunskap till vården. Jobbskatteavdraget gynnar inte våra professioner mer än en sopåkare eller busschaufför, säger förbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Även kommande år tänker regeringen dela ut den så kallade sjukvårdsmiljarden till landstingen. Ett årligt bidrag till landstingen på en miljard kronor infördes 2006 för att förbättra arbetet med sjukskrivna och möjliggöra en snabbare återgång i arbete. I vårpropositionen aviserar regeringen att man planerar att behålla bidraget åtminstone till 2015.

Notan för den beslutade bolagiseringen av Lantmäteriets division Metria blir drygt 17 miljoner kronor. En mindre del, 4 miljoner kronor, är omställningskostnader. Resten handlar om lån som Lantmäteriet ska lösa för anläggningstillgångar som förs över till Metria.

Totalt sett beräknar regeringen att de statliga utgifterna för 2011 blir 2,1 miljarder kronor lägre än ursprungligen budgeterat. 807,1 miljarder kronor i stället för budgeterade 809,2.

Främsta skälet är att regeringen tror på lägre arbetslöshet. Därmed kan arbetslöshetsersättningen minska med 3,8 miljarder kronor.

Anslagen för väghållning och banhållning utökas med 1,1 miljarder. Största posten i detta är regeringens extrasatsning på järnvägen, som ST Press berättat om i tidigare.

Försvarsutgifterna blir 1,4 miljarder lägre än beräknat. Fler asylsökande från Nordafrika och Afghanistan gör att regeringen räknar upp utgifterna inom området migration med 0,6 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA