Politisk enighet om servicekontor

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-04-12

Ett enigt socialförsäkringsutskott kräver att regeringen ser till att de lokala servicekontoren blir kvar. Försäkringskassans ledning förhåller sig avvaktande. Beslutet att inte delta i de tre servicekontor som öppnas i maj står fast.

Av:  Eva Spira

Försäkringskassans beslut att lämna de lokala kontoren har mött protester. Nu har riksdagens socialförsäkringsutskott begärt att regeringen stoppar nedmonteringen av servicekontoren. Samverkan mellan Försäkringskassan, Skatteverket och
Pensionsmyndigheten ska bestå.

Förslaget kommer ursprungligen från den rödgröna oppositionen, men när det stod klart att det skulle få majoritet med hjälp av Sverigedemokraterna anslöt sig även de borgerliga.

När riksdagen klubbat förslaget är det upp till regeringen att se till att den lokala servicen bibehålls.

Finansieringen oklar

När och hur det ska gå till är det ännu för tidigt att säga något om, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons presssekreterare.

Om Försäkringskassan får mer pengar är också oklart.

På Försäkringskassan säger överdirektör Stig Orustfjord att det är nödvändigt med en finansiering.

– Annars måste vi säga upp ännu fler handläggare, säger han.

Enligt avtalet med Skatteverket ska Försäkringskassan finnas kvar på servicekontoren till slutet av 2012. Sju nya kontor är redan planerade och tre av dem – i Linköping, Värnamo och Jönköping – ska öppna i maj.

Men i dem ska Försäkringskassan inte ha någon verksamhet, så Skatteverket får ensamt stå för driften av de tre kontoren. De 19 servicehandläggare som är anställda av Försäkringskassan erbjuds sannolikt jobb på Skatteverket i stället.

– Vi fortsätter att arbeta enligt vår handlingsplan tills vi får nya besked, säger Stig Orustfjord.

Besked kan dröja till 2012

Eventuellt kommer inga besked om de lokala servicekontoren förrän våren 2012. Då ska Statskontoret vara klar med en översyn av vilka behov som finns av lokal service. Den översynen ska också ge regeringen underlag för att ta ställning till om samverkan mellan myndigheter ska vara frivillig.

STs ordförande vid Försäkringskassan, Siv Norlin, är positiv till utskottsinitiativet:

– Jag tycker det är bra, förutsatt att det också kommer resurser och det måste politikerna ta sitt ansvar för. Om servicekontoren ska vara kvar utan att myndigheten får mer pengar drabbar det kvalitet och handläggningstider i andra delar av verksamheten.

Utskottets förslag

Riksdagens socialförsäkringsutskott har enhälligt uttryckt att
medborgarnas behov av lokal service och personliga möten med
Försäkringskassan måste tillgodoses, och att regeringen ska återkomma
med en lösning. Riksdagen vill också se en fortsatt samverkan mellan
Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA