ST halvvägs i jättetvist

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-02-20

STs omfattande tvisteförhandling med Försäkringskassan har kommit halvvägs. Arbetsgivaren har hittills gått med på att betala skadestånd till fjorton tidigare anställda på kassan.

Tvisten härrör ur oenighet om 50 tidigare kassaanställda som ST anser blev felaktigt turordnade och därmed felaktigt uppsagda då kassan omorganiserades.

ST anser att det borde ha varit två eller tre kretsar, och att arbetsgivaren genom att turordna i betydligt fler kretsar kunnat välja och vraka bland de anställda.

Sommaren 2007 hade förbundet en lista med över 100 fall av misstänkt felaktiga uppsägningar. Men när tvisteförhandlingarna startade var antalet nere i hälften, bland annat därför att en del medlemmar avstod från att driva sitt ärende.

Av de 50 är man nu överens om 25 fall. I elva av dessa har ST erkänt att man haft fel, och i fjorton ärenden erkänner arbetsgivaren att myndigheten gjort fel. De fjorton får därmed rätt till skadestånd. Det består av ett ekonomiskt skadestånd som täcker de ekonomiska konsekvenserna av uppsägningen, och ett allmänt skadestånd för arbetsgivarens felaktiga agerande. Det senare brukar ligga på 30 000 - 40 000 kronor, enligt STs ombudsman Lennart Engquist.

Han hoppas att de 25 återstående ärendena ska kunna betas av till sommaren. Bland dem finns åtta personer som var långtidssjukskrivna när de sades upp. När det gäller dem är parterna oeniga om från vilka arbetsuppgifter de ska turordnas.

Om parterna inte kan enas kan ST välja att gå vidare till Arbetsdomstolen.

– Då kan det dra ut på tiden ett par år till, säger Lennart Engquist. Men vi har ett bra förhandlingsklimat, så förhoppningsvis ska vi komma överens.

Turordning

Vid uppsägningar ska de berörda anställda grupperas utifrån sina arbetsuppgifter i så kallade turordningskretsar. Inom varje krets gäller anställningsskyddslagens princip ”sist in – först ut”. Ju färre turordningskretsarna är, desto större genomslag får den principen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA