ST förlorade mot Linnéuniversitet i AD
ST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
– Nu vet vi vad som gäller, vi har vunnit tydlighet i frågan, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.
Enligt lagen om anställningsskydd, las, är huvudregeln att en allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning när en arbetstagare haft allmän visstidsanställning hos arbetsgivaren i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.
Tvistefrågan mellan ST och Linnéuniversitet har gällt om en ST-medlem har rätt till tillsvidareanställning och det avgörande har varit vad två år enligt las skrivningar motsvarar i dagar.
Enligt Veera Littmarck räknar man månader i alla övriga sammanhang i las när det gäller att kvalificera sig till en rättighet eller förmån i lagen, och då räknas en månad som 30 dagar. Därför har ST argumenterat för att det ska gälla även kvalificeringstiden för när en visstidsanställning går över i en tillsvidareanställning. Som ST räknar blir då två år detsamma som 24 månader eller 720 dagar. Enligt ST borde en visstidsanställning därför övergå i tillsvidareanställning på dag 721.
Linnéuniversitetet har i stället hävdat att tiden två år ska beräknas utifrån att ett år är 365 dagar, och att gränsen då går vid 730 dagar, att en visstidsanställning övergå i tillsvidareanställning på dag 731.
Arbetsdomstolen går alltså på Linnéuniversitets linje och slår fast att två år är 730 dagar, och att rätten till en tillsvidareanställning enligt las gäller från dag 731.
ST och Linnéuniversitetet är överens om att STs medlem har jobbat 730 dagar och dagens dom innbär därmed att hen inte får rätt till en tillsvidareanställning.
– Det är en dag för lite. Vår medlem har dessutom varit anställd som vikarie, men man räknar allmän visstid och vikariat för sig, säger Veera Littmarck.
Hon framhåller att ST också försökt argumentera utifrån att lagen är tänkt att skydda arbetstagare, men det argumentet avfärdar rätten i en bisats.
– Det här är ytterligare ett exempel på att staten som arbetsgivare utnyttjar ett system till max. Det är inte olagligt, men man kan verkligen fråga sig om det är lämpligt.
De två ledamöter av Arbetsdomstolen som utses av de fackliga centralorganisationerna håller inte med majoriteten av ledamöterna i rätten utan har lämnat en skiljaktig mening, där de ansluter sig till STs linje.
ST ska ersätta staten för dess rättegångskostnader med 104 265 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.