ST bäst på arbetsmiljö
Godkänt men inte mer. Det är ST-medlemmarnas betyg på förbundet enligt en undersökning gjord av SCB och beställd av ST.
Lön, anställningstrygghet och arbetsmiljö är de viktigaste områdena för facket att arbeta med, enligt en opinionsundersökning som ST låtit SCB göra bland förbundets medlemmar.
Samtidigt är löner och arbetstid frågor där medlemmarna ger ST betyg under genomsnittet.
Bäst är ST på arbetsmiljöfrågor, sociala frågor som arbete mot diskriminering och mobbning och service i form av medlemsförsäkringar och liknande.
Information är en annan stark sida. Exempelvis läser 70,5 procent Statstjänstemannen, medan 23,3 procent bläddrar i den. Endast 3,9 procent uppger att de inte läser tidningen.
På frågan varför man är med i ST är de vanligaste svaren att medlemskapet ger anställningstrygghet, medlemsförsäkringar och stöd vid arbetslöshet eller tvister.
Bara var tionde anser att medlemskapet ger stöd för personlig utveckling i arbetet, mindre än var femte att det medför bättre inflytande över arbetet.
SCB konstaterar att det är många medlemmar som har väldigt liten kontakt med fackliga företrädare. Ibland beror det på att lokal fackstyrelse saknas – detta anger var tionde medlem.
Men majoriteten har haft åtminstone någon kontakt med facket det senaste året. Oftast har det handlat om lönen eller arbetsmiljön. Uppemot 40 procent har hört av sig till facket i samband med löneförhandlingar och var fjärde har blivit kontaktad av facket.
3,5 procent av medlemmarna, eller 3 400 personer, har ringt telefonjouren ST Direkt sedan starten i våras.
Undersökningen visar också att en mycket stor andel av medlemmarna, 46,4 procent, själva har eller har haft fackliga förtroendeuppdrag.
Samtidigt har drygt var fjärde någon gång funderat på att gå ur förbundet. De vanligaste anledningarna är dålig löneutveckling, tveksamhet om nyttan och uppfattningen att facket inte kan hävda sig mot arbetsgivaren.
Det är också en vanlig uppfattning att fackföreningen borde ha mer att säga till om på arbetsplatsen. Bara 2,4 procent vill minska fackets makt.
Cirka 2 800 ST-medlemmar tillfrågades i enkäten. 70 procent svarade.
STs Annette Carnhede om medlemsundersökningen
Helhetsintryck:
– Det känns som att vi har ringat in rätt prioriteringar inför kongressen. Politik, löner, inflytande och information är viktiga frågor för medlemmarna.
Positivt:
– Det är en oerhört hög procent som känner närhet och har lätt att få kontakt med lokala facket.
Negativt:
– Medlemmarna känner inte riktigt till vad ST gör. Det är en tankeställare att vi inte genomgående klarar kommunikationen med medlemmarna.
Överraskande:
– Jag blir lite orolig över att få medlemmar förstår vikten av att ständigt jobba med utveckling i arbetet. Man ser inte riktigt förändringstakten i arbetslivet.
Lönefrågor:
– Det är den viktigaste frågan – misslyckas vi där, frågar man sig vad vi har facket till. Å andra sidan ligger oerhörda plusvärden i om ST får en tydlig lönepolitik.
Medlemsinflytande:
– Facket måste vara mer närvarande på arbetsplatsen, delta i debatten, ta ”fackfika” osv. Ju mer debatt, desto mer kommer individens och arbetsplatsens behov att forma det fackliga arbetet. Vi ska också förbättra våra system för att använda ny teknik.
Medlemsrekrytering:
– Jag tolkar resultaten som att vi blir sämre och sämre på att söka upp nyanställda på arbetsplatsen. Det är allvarligt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.