ST-avdelning vill ha kvar länsrätterna

DOMSTOL2008-05-13

Anette Jellve, ST, ser inga fördelar med att ersätta landets 23 länsrätter med tio förvaltningsdomstolar.

Av:  Rita Rusanen

Utredaren Sten Heckscher föreslår att landets 23 länsrätter ersätts av tio förvaltningsdomstolar, placerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Linköping, Jönköping och Växjö.

Målet är att höja förvaltningsdomstolarnas kvalitet. Enligt utredningen har små enheter begränsade resurser när det gäller personal och ekonomi, svårt att rekrytera domare, samt begränsade möjligheter till specialisering.

Långa avstånd

Enligt utredaren kan förslaget ge minskade kostnader för personal och förvaltning med 75 miljoner till 100 miljoner kronor per år.

Anette Jellve, ordförande för ST inom Sveriges Domstolar, ser inga direkta fördelar med förslaget.

– Problemet är att det blir långa avstånd. I medlemsleden har jag inte hört att små länsrätter påverkar kompetensen.

Anette Jellve säger att en del personal inte kommer att kunna följa med till någon ny förvaltningsdomstol på grund av långa avstånd och dåliga kommunikationer.

Hon tycker att det är ett problem med alla utredningar som löper vid sidan av varandra.

– Det är vettigt att ta ett helhetsperspektiv och samordna organisationen av myndigheter som har med varandra att göra.

Drygt 1 200 personer är anställda på länsrätterna, av dem är ungefär 200 domare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA