Annons:

ST-avdelning säger upp samverkansavtal

MIGRATIONSVERKET2016-01-22

ST på Migrationsverket säger upp samverkansavtalet med arbetsgivaren. ”Förtroendet är förbrukat”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Samverkansavtalet har diskuterats i avdelningsstyrelsen flera gånger under de senaste åren, berättar Sanna Norblad. Trots det har beslutet att säga upp avtalet varit svårt.

– Det känns tråkigt att vi blivit tvungna att göra så här.

Avsikten med ett samverkansavtal är att arbetstagarorganisationerna ska få tidig information och komma in tidigt i olika processer.

– Det har inte fungerat. Vi ställs ofta inför att arbetsgivaren presenterar färdiga förslag eller är ointresserad av att lyssna på de anställdas synpunkter. Då blir det samverkan på låtsas och det vill vi inte ställa upp på.

Arbetsgivaren har också brutit mot gjorda överenskommelser, enligt Sanna Norblad. Exempelvis har arbetsgivaren drivit igenom att personalen ska schemaläggas, vilket enligt överenskommelsen med ST ska vara behovsprövat.

– Men så är inte fallet, utan på vissa enheter sitter man kvällstid utan arbetsuppgifter. Det är inte effektiv användning av våra resurser.

Enligt Sanna Norblad har ST och arbetsgivaren också en överenskommelse om att så långt som verksamheten tillåter hitta individuella lösningar till den som av personliga skäl inte kan arbeta på schema.

– Inte heller det har arbetsgivaren någon förståelse för. Tongångarna har varit att det spelar ingen roll om man inte kan, man ska. Det har lett till att folk har behövt ta semester för att de inte kunnat ta tilldelade arbetspass.

Samverkansavtal förutsätter också fungerande arbetsplatsträffar, menar Sanna Norblad. Men på de flesta enheter har dessa ersatts av så kallade teammöten.

– Det är rena produktionsmöten. Det är få enheter som haft fungerande arbetsplatsträffar på senare tid.

Uppsägningstiden för samverkansavtalet är tre månader. Sanna Norblad ser just nu inga förutsättningar för att komma överens om något nytt avtal. I stället förbereder sig avdelningen på förhandlingar enligt medbestämmandelagen, mbl, och arbete i skyddskommittéer.

– Nu när det inte har fungerat ser vi till att göra spelreglerna och arbetet mer formaliserat och tydligare, säger hon.

Migrationsverket beklagar STs beslut:

”Det är beklagligt att ST väljer att säga upp avtalet ensidigt. Vi ser att parterna måste samarbeta för att öka medarbetarnas medinflytande”, skriver generaldirektör Anders Danielsson, i ett pressmeddelande.

Så fungerar samverkansavtal

Samverkansavtal är ett kollektivavtal som är en vidareutveckling utifrån medbestämmandelagen, mbl, och arbetsmiljölagen, aml. En avsikt med samverkansavtal är att facken ska komma in tidigare i olika processer och kunna ge förslag till förändringar.

På arbetsplatser som har ett samverkansavtal ersätts mbl-förhandlingar med samverkansgrupper och arbetsplatsträffar. På samverkansmötena tas även arbetsmiljöfrågor upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA