Spolad avlyssning dyker upp igen
Rikspolisstyrelsen, Säpo, Registernämnden – samtliga protesterar de mot försvarsdepartementets förslag att försvarets underrättelsetjänst ska kunna avlyssna våra telefoner och läsa vår e-post. Till och med inom regeringen råder oenighet.
Förslaget har sågats en gång tidigare. Den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund lyckades inte få med sina regeringskolleger på ett lagförslag som skulle ge Försvarets underrättelseverksamhet möjlighet att övervaka medborgarnas telefonsamtal, fax, sms och e-post.
Justitiedepartementet och justitieminister Thomas Bodström (s) ansåg att förslaget var helt i avsaknad av rättssäkerhetsgarantier.
När nu försvarsminister Mikael Odenberg (m) har plockat fram förslaget och vill få sina regeringskolleger att lägga fram det för riksdagen är det återigen stopp.
Justitiedepartementet vidhåller sin kritik – vilket förutsätter att den är förankrad hos justitieminister Beatrice Ask (m).
Anmärkningsvärt tycker Säpo
Säpo, som fått förslaget på remiss, uttrycker förvåning över att det kommer i retur utan att det skett några förändringar i sak. »Det är anmärkningsvärt att Justitiedepartementets sedan länge kända och utförligt motiverade invändningar behandlas på detta sätt«, skriver Säpo i sitt remissvar.
Enligt förslaget ska försvarsunderrättelseverksamheten inte bara övervaka »yttre militära hot«, som i dag, utan mandatet vidgas till att gälla »yttre hot«.
Säpo skriver att förslaget skulle ge regeringen ett direkt inflytande över den operativa verksamheten, vilket skulle innebära att den får befogenheter som är »helt främmande för vårt statsskick«.
»Brist på förståelse«
Även Registernämnden kritiserar den bristande rättssäkerheten och Rikspolisstyrelsen skriver i sitt remissvar att förslaget »tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna«.
–Vi tycker att militären ska ägna sig åt krig. Brottsbekämpning är en polisiär fråga, säger Ulf Berg, chefsjurist på RPS.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.