Socialstyrelsen definierar allvarligt sjuk

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-06-10

Socialstyrelsen presenterar nu beslutsstöd för Försäkringskassan, när det gäller att bedöma vad som är att betrakta som allvarlig skada eller sjukdom.

Socialstyrelsen har gjort en beskrivning av vad som kan rymmas i begreppet allvarlig sjukdom/skada. Beskrivningen ska vara ett stöd i Försäkringskassans bedömningar av sjukpenning. Beskrivningen rymmer fler tillstånd än det tidigare gällande ”mycket allvarlig sjukdom”. Nu finns till exempel även psykiatriska tillstånd med.

Sjukförsäkringen är numera tidsbegränsad till högst 364 dagar. Men om arbetsförmågan efter ett års sjukskrivning fortfarande är nedsatt för att personen lider av allvarlig sjukdom/skada kan förlängd sjukpenning betalas ut. Därför är begreppet allvarlig sjukdom/skada avgörande för Försäkringskassans bedömning i det enskilda fallet.

Redan efter 180 dagars sjukskrivning ska en persons arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden, och inte bara mot tidigare arbetsuppgifter. Men också här kan Försäkringskassan undanta den som har en allvarlig sjukdom/skada om en sådan prövning anses oskälig. Också här är själva begreppet allvarlig sjukdom/skada centralt.

Socialstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att beskrivningen av begreppet har gjorts för att vara praktiskt användbar och kunna utgöra ett stöd för Försäkringskassan i dess bedömningar. Genom tydliga kriterier för bedömningarna minskar risken för regionala skillnader och rättssäkerheten för den enskilda individen ökar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA