Socialförsäkringens andel av BNP minskar
Socialförsäkringen tar allt mindre andel av den svenska bruttonationalprodukten, BNP, visar Försäkringskassans senaste statistik. Under förra året var socialförsäkringens andel av BNP den lägsta på 25 år.
Trots att kostnaden för socialförsäkringen ökar varje år minskar andelen av BNP sedan början av 2000-talet. En orsak är enligt Försäkringskassan de minskande utgifterna för sjukförsäkringen, främst beroende på minskad sjukfrånvaro och skärpta regler.
”Vi ser också att demografiska förändringar har påverkat utgifterna för socialförsäkringen över tid. Antalet födda barn var under 2023 det lägsta på 20 år vilket bland annat gjort att antalet dagar med föräldrapenning minskat liksom utgifterna för barnbidrag”, betonar analytikern Ulrik Lidwall i ett pressmeddelande.
Statens kostnader för socialförsäkringen ligger stadigt på cirka 20 procent av statens utgifter. Kostnaderna ökade snabbare under pandemin, men under 2023 märks enligt statistiken en nedgång i kostnadsutvecklingen, från 246,9 till 242,4 miljarder kronor. Det beror bland annat på att de dramatiskt ökade kostnaderna för sjuklönekostnader och arbetsmarknadsstöd under pandemin återgick till samma nivåer som före pandemin.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.