Personal har blivit inlåsta i ett soprum på tunnelbanestationen i Skärholmen, enligt en anmälan som skyddsombuden har gjort.
Bild: Mostphotos
Personal har blivit inlåsta i ett soprum på tunnelbanestationen i Skärholmen, enligt en anmälan som skyddsombuden har gjort.

Skyddsombud kräver förändring för städare

SPÅRTRAFIKEN2019-05-27

Personal från MTR på två tunnelbanestationer i södra Stockholm utsätts för risker när de måste bära sopor till ett rum som ligger utanför skalskyddet. Städare har också blivit inlåsta i soprummen, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Fallskador, överfall och inlåsning. Det är några av de risker som MTRs personal utsätts för efter att ett par soprum har flyttats ut från stationshusen till närliggande byggnader, enligt skyddsombudens anmälan till Arbetsmiljöverket.

På tunnelbanestationen Skärholmen i södra Stockholm måste personalen bära sopsäckarna ut på trottoaren, eftersom sopvagnen inte går att använda, och gå med säckarna ned för 30 trappsteg.

Väl där har det flera gånger hänt att personalen har blivit inlåst eftersom dörren till soprummet inte alltid fungerar som den ska. Liknande risker finns också vid närliggande stationen i Bredäng, enligt anmälan.

En annan risk med detta är att personalen riskerar att bli överfallna när de blir tvungna att lämna skalskyddet på kvälls- och nattetid, skriver skyddsombuden. Sammantaget leder bristerna till risk för psykisk ohälsa och sjukskrivning, enligt anmälan.

Skyddsombuden kräver att soprummen flyttas tillbaka, samt att personalen får bärbara larm.

När skyddsombuden i en första skrivelse till arbetsgivaren påpekade riskerna blev svaret att dörrstopp ska inhandlas för att råda bot på problemet med att personalen blir inlåst. När det gäller att flytta tillbaka soprummen anser arbetsgivaren att dte finns det praktiska problem, som till exempel att kommunen har satt upp betonglejon så att lastbilar inte kan köra ända fram till tunnelbanestationen.

De svaren var skyddsombuden inte nöjda med. Därför gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA