Annons:

Skyddsombud hänvisades till fritiden

POLISEN2014-08-28

Ett skyddsombud inom Polismyndigheten i Västra Götaland får inte den tid som behövs för uppdraget. En chef föreslog att skyddsombudet skulle göra jobbet på fritiden.

Ett skyddsombud på en enhet vid Polisområde Storgöteborg inom Polismyndigheten i Västra Götaland har svårt att hinna med sitt förtroendeuppdrag. Myndigheten har infört ett nytt system för löneklassificering som upprör anställda. Det leder till ökad belastning för skyddsombudet.

”Flera har sjukskrivit sig, andra har sökt arbete utanför polismyndigheten och många har gett upp” skriver skyddsombudet i sin anmälan till arbetsgivaren. Trycket på den förtroendevalda har ökat. ”Min situation börjar bli ohållbar”.

Enheten är stor och många kolleger kontaktar skyddsombudet, både under arbetstid och på fritiden. Rent allmänt har skyddsombud, enligt arbetsmiljölagen, rätt till den ledighet som fordras för uppdraget. Skyddsombudet begärde tid, bland annat för att kunna utföra en psykosocial arbetsmiljöundersökning. Enhetsledningen sa nej. En chef rekommenderade att skyddsombudet i stället skulle göra undersökningen på sin fritid.

Därmed gjorde skyddsombudet en tillbudsanmälan.

Skyddsombudet uppmanar polismyndighetens ledning att arbeta på bred front. ”Spärra inte skyddsombud i sitt uppdrag utan ta emot den möjlighet och kompetens som finns. Marginalisera inte förtroendevalda.” skriver skyddsombudet i sin anmälan.

Skyddsombudens rätt till ledighet

  • Skyddsombud har rätt till den ledighet som fordras för uppdraget.
  • Vid sådan ledighet bibehåller ombudet sina anställningsförmåner.

(Källa: Arbetsmiljölagen 6 kap. 5 §)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA