Skogsstyrelsen varslar 124 tillsvidareanställda
Skogsstyrelsen har varslat om uppsägning av 124 anställda runt om i landet. Varslet är en direkt följd av minskade anslag i 2019 års budget och minskade uppdrag till myndigheten.
Skogsstyrelsen behöver spara in cirka 50 miljoner kronor i en budget som för 2019 omfattar 440 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Att det skulle bli nödvändigt med uppsägningar har stått klart för både arbetsgivaren och facket sedan en tid.
– Varslet kom inte oväntat, även om vi inte hade väntat oss att det skulle bli så omfattande. Reaktionerna är lite chockartade bland medlemmarna, säger Royne Andersson, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen.
Inför 2019 beslutade regeringen att avsluta arbetsmarknadsåtgärden naturnära jobb under Skogsstyrelsen. Den nationella inventeringen av nyckelbiotoper har avslutats och budgeten för ersättning till markägare för skyddad skog har dragits ned till en tredjedel.
”Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge till sina medarbetare och det är direkt kopplat till färre uppdrag och en kraftigt minskad budget. Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning”, kommenterar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist varslet i pressmeddelandet.
Skogsstyrelsen har i dag nära 800 tillsvidareanställda. Utöver de tillsvidareanställda som omfattas av varslet kommer alla visstidsanställningar inom myndigheten att avslutas under 2019. Som längst kan de löpa till årsskiftet.
– Nu kommer vi gemensamt att se över vilka möjligheter som finns att minska antalet faktiska uppsägningar genom pensionsavgångar och andra åtgärder och besparingar, förklarar Royne Andersson, som hoppas att det slutliga antalet ska bli väsentligt lägre än de varslade 124 anställda.
I förhållande till 2018 innebär situationen verkligen en tvärbromsning, enligt Royne Andersson. 2018 var ett gott år för Skogsstyrelsen, med nya uppdrag och resurser på flera områden, inte minst inom arbetsmarknadsåtgärden naturnära jobb. Nu byts tillväxten till neddragningar.
Skogsstyrelsen har kontor över hela landet och finns representerat i samtliga län. Varslet berör mellan fem och elva tillsvidareanställda i alla län utom i Västernorrland. De berörda kommer vid behov att få stöd att hitta nya arbeten, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, enligt Skogsstyrelsens pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.