Trygghetsstiftelsen förberedd på stora varsel

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-31

Trygghetsstiftelsen, som hjälper uppsagda myndighetsanställda, förbereder sig för en stor tillströmning från Arbetsförmedlingen. ”Vi är beredda från Malmö till Kiruna”, säger kommunikationsansvariga Catharina Eriksen.

Förra året inriktade sig Trygghetsstiftelsen på att 1 500–2 000 anställda från Migrationsverket skulle sägas upp och erbjudas hjälp från stiftelsens rådgivare och coacher att hitta ett nytt arbete. Nu väntar sannolikt en ännu större utmaning, även om det ännu är oklart hur många av de 4 500 som varslats på Arbetsförmedlingen som i slutändan kommer att sägas upp.

– Vi vet bara det som är känt från media, men vi har utarbetat flera scenarier och ska bilda en särskild projektgrupp för Arbetsförmedlingen, berättar Catharina Eriksen.

Hur klarar ni det stora tillflöde som kan väntas?

– Vi måste lösa det, och vi är tänjbara. Vi har bemannade kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, och på flera andra orter har vi lokaler som vi kan åka till vid behov. Vi jobbar med externa coacher och säkrar upp att vi får fler nu.

Det kan också bli aktuellt att företrädare för Trygghetsstiftelsen reser till berörda orter och håller seminarier och coachning på plats, såsom man gjort med arbetsplatser inom Migrationsverket.

En annan verksamhet i Trygghetsstiftelsen är rekryteringsservice för myndigheter som behöver personal.

– Exempelvis Polisen, Kronofogden, Trafikverket och Försäkringskassan har varit väldigt intresserade av personer som kommer från Migrationsverket, och de har fortfarande stora rekryteringsbehov, säger Catharina Eriksen.

Förra året fick 83 procent av dem som fick stöd av Trygghetsstiftelsen en ny anställning innan uppsägningstiden gått ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA