Annons:

SKL efterlyser djupare analys

FUSK2008-02-12

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, efterlyser en djupare analys om felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen. Det underlag som finns är inte tillförlitligt, anser SKL.

SKL har yttrat sig över en delrapport från Delegationen mot felaktiga utbetalningar. Enligt rapporten ”Vad kostar felen” görs felaktiga utbetalningar i storleksordningen 16 miljarder kronor årligen.

Delegationens slutsatser bygger på bedömningar från elva experter. SKL är inte särskilt imponerat över metoden och konstaterar att när man kommit fram till ett intervall på 6 - 34 procent fusk finns ett tydligt moment av osäkerhet. SKL anser att analysen behöver kompletteras.

– Vi vill ha en mer grundlig undersökning av de felaktiga utbetalningarna av ekonomiskt bistånd. Det är vanskligt att dra slutsatser om storleken när beräkningarna grundas endast på ett antal experters uppfattningar, säger SKLs ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Enligt SKL behövs olika slags insatser för att minska de felaktiga utbetalningarna. Bättre inkomstkontroll och bekämpande av svartarbete är de viktigaste åtgärderna.

”Samhällets samlade intäkter från skatter och sociala avgifter måste för att behålla sin legitimitet användas på ett riktigt sätt. Det har också stor betydelse för tilltron till välfärdssystemet och lojaliteten mot densamma”, skriver SKL i sitt remissvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA