Annons:

Bild: Fialotta Bratt

Skatteverket stoppar fler av säkerhetsskäl

SKATTEVERKET2024-10-17

De senaste två åren har Skatteverkets säkerhetsprövningar stoppat fler personer än tidigare från att anställas på myndigheten, rapporterar Ekot. Även redan anställda kan fastna i den skärpta kontrollen. ”Vi vill ju ytterst att man inte ska kunna bli påverkad och agera illojalt mot arbetsgivaren”, säger säkerhetschefen Johan Tell till Ekot.

Orsaken till att färre numera klarar Skatteverkets säkerhetsprövningar är att myndigheten gör bättre säkerhetsbedömningar, säger säkerhetschefen Johan Tell till Ekot. Enligt honom kan skälen till att personer stoppas exempelvis vara att de har kriminella släktingar, skulder eller kopplingar till Ryssland eller Iran. I sådana fall ser Skatteverket en generell risk att en anställd kan utnyttjas.

”Vi ser inte att hotet har ökat, det vill säga att vi får inte fler utfall från exempelvis belastningsregister eller från Säkerhetspolisens register. Utan det vi ser är att vi i vår sammanvägda bedömning har blivit bättre på att identifiera olika former av sårbarheter”, säger Johan Tell till Ekot.

Enligt Ekot finns det många uppgifter hos Skatteverket som är högintressanta för personer inom den organiserade brottsligheten. Säkerhetspolisen har också pekat ut underrättelseverksamhet från Iran, Ryssland och Kina som ett allvarligt säkerhetshot.

”Det kan röra sig om att man insamlar information”, säger Johan Tell till Ekot, ”men också att man agerar på annat sätt som kan anses olämpligt, berättar om våra metoder exempelvis”.

Enligt Johan Tell används kontrollerna både för säkerhetsklassade tjänster, personer som söker jobb och uppföljning av redan anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA