Annons:

Bild: Fredrik Hjerling

Skatteverket avbryter provanställningar

SKATTEVERKET2023-11-15

Skatteverket avbryter 180 provanställningar för att spara pengar. ”Vi har ju tagit in nya medarbetare för att de behövs, så det är naturligtvis inte optimalt”, säger STs avdelningsordförande Anders Tell.

Skatteverket avslutar drygt hälften av samtliga provanställningar på myndigheten. De anställda som berörs arbetar på folk- och fastighetsavdelningen och skatteavdelningen, på totalt 20 orter.

Anders Tell, avdelningsordförande för ST inom Skatteverket, menar att situationen sätter ytterligare press på myndighetens anställda.

– Vi har ju tagit in nya medarbetare för att de behövs, så det är naturligtvis inte optimalt, säger han.

Bakgrunden till beslutet är att Skatteverket måste spara, berättar myndighetens HR-direktör Erik Ekblad.

– Liksom flera andra myndigheter har vi besparingskrav på oss, så vi måste sänka våra kostnader, säger han.

Anders Tell delar bilden av myndighetens ekonomiska läge.

– Utifrån ekonomin har vi inget val. Det är för tajt i budgeten för 2024. Vi gör det här nu för att slippa säga upp anställda i ett senare skede.

Erik Ekblad framhåller att Skatteverket har över 10 000 anställda.

– Vi försöker prioritera och omfördela. Och vi fortsätter att ha fokus på felaktig folkbokföring och brottsbekämpning. Vi tittar naturligtvis även på alternativ för att bedriva verksamheten så effektivt som möjligt, säger han.

Han beklagar situationen för de medarbetare vars provanställning nu avbryts.

– Det är jättetråkigt. Och det har inget som helst med deras prestationer att göra, utan det är enbart det ekonomiska läget som lett till detta. Vi var tvungna, säger Erik Ekblad.

Dessa orter berörs

Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Lycksele, Malmö, Norrköping, Skellefteå, Sollefteå, Sundbyberg, Sundsvall, Södertälje, Uppsala, Västerås och Växjö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA