Skarp kritik mot Migrationsverket
Företrädare för ST riktar skarp kritik mot Migrationsverket. Myndigheten anklagas för att hellre säga upp anställda än omplacera dem – trots att det finns lediga tjänster.
Antalet asylsökande minskade under förra året, och Migrationsverket har tvingats till nerdragningar. 50 anställda har riskerat uppsägning, varav 10 på huvudkontoret i Norrköping.
– Förr har man löst stor övertalighet genom omplaceringar, nu verkar man inte längre intresserad av att hitta lösningar för att slippa säga upp folk, säger Susanne Andersson, vice ordförande för fackförbundet ST på Migrationsverket, till Folkbladet Östergötland.
Förhandlingarna har blivit långdragna och fack och arbetsgivare har inte lyckats komma överens om turordningskretsarna. Migrationsverket kräver också högskolekompetens för att tillsätta lediga handläggartjänster, medan ST anser att det finns uppsägningshotade medarbetare som skulle kunna gå in på sådana tjänster:
– De flesta som riskerar att sägas upp har jobbat här i sju-åtta år och skulle kunna klara ett sådant arbete. Om de istället för att omplaceras sägs upp tappar arbetsgivaren kompetens och måste lära upp nya medarbetare, säger Susanne Andersson till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.