Skarp kritik mot Macchiarini-rapport

FORSKNING2016-09-08

I en debattartikel sågar förra universitetskanslern Harriet Wallberg Sten Heckschers utredning av Macchiarini-affären jäms med fotknölarna. Den ger inte en sann bild av händelseförloppet, skriver hon.

”Eftersom den kritik som riktas mot mig i rapporten är direkt missvisande kan jag inte låta den stå oemotsagd”, inleder Harriet Wallberg sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Hon beklagar det som hänt sedan Paolo Macchiarini anställdes vid Karolinska institutet, KI. Men hon är bara beredd att klä skott för det hon själv varit ansvarig för som rektor vid KI:

”Jag var rektor när Macchiarini anställdes som gästprofessor vid KI. Med facit i hand kan jag och alla andra konstatera att det var en felrekrytering. Om jag vetat det jag vet i dag hade han självklart inte blivit anställd.”

Hon har omfattande invändningar mot Sten Heckschers rapport om händelseförloppet och tycker att det är anmärkningsvärt att såväl statsrådet Helene Hellmark Knutsson, S, som medier och andra så okritiskt lutar sig mot utredningen och drar slutsatser av den utan att först kontrollera fakta.

När Sten Heckscher var ordförande för styrelsen för Stockholms universitet gick tillsättningarna av gästprofessorer till på exakt samma sätt som vid KI, skriver Harriet Wallberg. I fyra av fyra granskade fall vid Stockholms universitet finns inte något mer i diariet än det som fanns på KI när det gäller Macchiarinis anställning.

”Att det inte gjordes någon anställningsintervju eller särskild kontroll av cv vid Macchiarinis anställning är olyckligt, men inget som var exceptionellt. Vi följde den gängse ordningen som då fanns för att anställa en gästprofessor”, skriver hon i debattartikeln.

Förlängningen av Paolo Macchiarinis gästprofessur beslutades i november 2013 då Harriet Wallberg inte längre var kvar som rektor. I december 2012 hade hon fått reda på att han anklagades för forskningsfusk och hade fått en artikel tillbakadragen i en vetenskaplig tidskrift:

”Jag såg mycket allvarligt på detta och bad den 5 december 2012 etikrådet vid KI bedöma hur detta påverkade Macchiarinis fortsatta verksamhet på universitetet. Jag hade också nåtts av beskedet att Macchiarini satt i husarrest i Italien och ville ta reda på varför. Där låg ärendet när jag slutade som rektor.”

Sten Heckscher kritiserar i rapporten förvaltningskulturen på KI. Harriet Wallberg tycker att det är anmärkningsvärt att en jurist av Heckschers dignitet framför så svepande och hårda anklagelser utan att ha gjort en genomgripande genomlysning av KIs hela administration.

”Vi är många som är angelägna om att förtroendet för KI så snart som möjligt återupprättas. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Men ett första steg är att ge en sann bild av händelseförloppet och de administrativa rutinerna vid KI under Macchiariniaffären. Sten Heckschers rapport lyckas inte med det”, skriver Harriet Wallberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA