Skadestånd för rättighetsövergrepp

INTEGRITET2013-11-13

Sverige bröt mot de mänskliga rättigheterna när en man som filmat en 14-årig flicka i badrummet inte dömdes för det. Det anser Europadomstolen, och ålägger staten att betala skadestånd till henne.

Europadomstolen dömer svenska staten att betala skadestånd till en ung kvinna för att hennes rätt till privatliv kränkts. Hon blev filmad i duschen av sin dåvarande styvfar när hon var 14 år gammal, utan att gärningsmannen straffades. Nu får hon 370 000 kronor i skadestånd, varav 93 000 för sveda och värk. Återstoden är ersättning för rättegångskostnader.

För elva år sedan anmäldes den smygfilmande mannen för att han filmat den nu 25-åriga kvinnan i badrummet, med hjälp av en videokamera gömd i en tvättkorg. I tingsrätten dömdes han för sexuellt ofredande, men i hovrätten friades han.

Europadomstolen utgår från den då gällande lagstiftningen. Det har inte funnits något uttryckligt förbud mot smygfilmning i svensk lag, förrän den nya lagen mot kränkande fotografering infördes 1 juli i år. Svenska staten har i domstolsförhandlingen hävdat att det i svensk lag funnits utrymme att väcka åtal mot styvpappan för till exempel barnpornografibrott eller sexuellt övergrepp. Men enligt domstolen har Sverige brutit mot konventionen om mänskliga rättigheters regler om rätten till skydd för privat- och familjeliv.

Domstolen konstaterar att gärningen kränkte kvinnans integritet, vilket förstärktes av det faktum att hon var minderårig, att händelsen skedde i hennes hem och att gärningsmannen var en person som hon hade rätt att och kunde förvänta sig att kunna lita på.

En av domstolens 17 ledamöter anmälde avvikande uppfattning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA