Skadestånd för fel i upphandling

TOLKNING2006-04-04

Migrationsverket ska betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd till ett tolkförmedlingsföretag som blivit utan uppdrag. Enligt hovrätten gick upphandlingen inte rätt till.

Våren 2001 inledde Migrationsverket en upphandling av tolktjänster. I anbudsunderlaget angav verket hur man avsåg att väga olika kriterier hos anbudsgivarna. Det företag som nu ska få skadestånd blev ett av tre företag som skulle få dela på uppdragen.

Men innan avtal tecknades överklagades verkets beslut av flera konkurrerande tolkförmedlingsföretag. När verket beslutade att göra en ny upphandling drogs överklagandena tillbaka.

I den nya upphandlingen ställde verket upp nya kriterier. Bland annat tänkte man poängsätta anbuden efter hur stort antal tolkar en anbudsgivare kunde erbjuda och hur nära tjänstgöringsorten de var bosatta. Nu gick uppdragen istället till två större tolkförmedlingsföretag och det företag som nu tilldömts skadestånd blev utan.

Enligt hovrättens dom är det enligt lagen om offentlig upphandling inte tillåtet att ställa upp kriterier så som Migrationsverket gjort. Enligt domen finns två typer av kriterier – kvalifikationskriterier och utvärderingskriterier. I en första fas av utvärderingen av anbud ska kvalifikationskriterierna bedömas och syftet är att fastställa om anbudsgivaren har tillräcklig kompetens och förmåga för uppdraget.

Först i den andra fasen kan man värdera de anbudsgivare som har förmågan gentemot varandra vilket som erbjuder den pris- och kvalitetsmässigt bästa tjänsten.

Att som grund för anbudsprövningen sätta poäng för hur många tolkar man kan förmedla, eller var dessa är bosatta är inte affärsmässigt. När anbudsgivaren väl hade visat att man hade tillräckligt många tolkar att förmedla för att fullgöra uppdraget borde sedan bästa pris varit avgörande för vem som fick uppdraget enligt hovrätten.

Och då skulle det företag som nu får skadestånd fått en del av verkets tolkuppdrag. Skadeståndet ska ersätta bolaget för den ekonomiska förlust man gjort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA