Sjukskrivna ska coachas till nytt jobb

JORDBRUKSVERKET2009-06-23

Sjukskrivna som blir uppsagda riskerar att hamna i en svår ekonomisk sits. På Jordbruksverket försöker man hitta egna lösningar för att möta de hårdare sjukreglerna.

Sedan förra året gäller striktare regler för sjukskrivning. Försäkringskassan ska efter 180 dagars sjukskrivning pröva arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. En person som inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb, men som antas klara ett annat arbete, blir då av med sjukpenningen.

Uppsägning krävs

Den sjuke kan i stället få försörjning från a-kassan, men då måste man säga upp sig eller bli uppsagd. Vid egen uppsägning får man ingen hjälp av Trygghetsstiftelsen eller Trygghetsrådet. Om man blir uppsagd är uppsägningsgrunden enligt Arbetsgivarverkets jurist »personliga skäl«, och då har man inte heller rätt till förmånerna i trygghetsavtalen. I båda fallen riskerar man även en längre periods avstängning från a-kassan.

Mot den bakgrunden planerar Jordbruksverket att skapa egna lösningar för sjukskrivna anställda som riskerar att bli utförsäkrade, och som inte kan komma tillbaka. Målet är att de ska få hjälp att hitta ett annat jobb eller utbildning. Personalenheten och facken diskuterar just nu ett ramavtal om vilket stöd som kan ges.

– Vi ser en stor risk att människor hamnar mellan stolarna, säger personalchefen Hans Wallin.

– Man får inte vara sjukskriven längre, eller får sjukersättningen indragen, men man klarar fortfarande inte jobbet man hade tidigare. Vad gör vi då?

Utfasning med stödåtgärder

Det Jordbruksverket tänker sig är en form av utfasning med stödåtgärder under uppsägningstiden.

– Det kan vara en jobbcoach eller andra former av stödjande samtal. Vi kan också initiera utbildningssatsningar. I det ideala fallet är det individanpassat.

Det är bättre att göra något själv än att vänta på uppsägning, menar Hans Wallin. Och då måste verket komma in tidigt med aktiva åtgärder. Han bedömer att det kan bli »både fem och tio människor« som kan ställas inför uppsägning på grund av sjukdom.

Finns det inte en risk att detta kan ses om ett sätt för verket att komma undan sitt rehabiliteringsansvar?

– Nej, det inträffar först när vi har gått igenom alla möjliga omplaceringar och rehabiliteringsinsatser, och är överens om att det inte finns några arbetsuppgifter.

Hans Wallin tror att flera statliga arbetsplatser kommer att se behov av att göra något med anledning av de nya sjukreglerna.

– Min upplevelse är att det tidigare inte fanns någon bortre parentes i försäkringen. Nu finns den, och den kommer ganska snabbt. Det kommer att märkas, åtminstone i själva övergången.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA