Sjukfrånvaron i staten fortsätter att öka

STATSFÖRVALTNING2016-03-23

Det är en fortsatt hög ökningstakt på sjukfrånvaron i staten. De allra yngsta kvinnornas långtidssjukfrånvaro har fördubblats sedan 2007. Det visar Arbetsgivarverkets tidsanvändningsstatistik för 2015.

2015 utgjorde sjukfrånvaro 3,8 procent av den totala tillgängliga arbetstiden inom staten. Det är den högsta nivån på tio år och en ökning med en halv procentenhet jämfört med 2014.

Kvinnor har ofta dubbelt så hög sjukfrånvaro per åldersgrupp jämfört med män. För långtidsfrånvaro är det ännu tydligare, där kan kvinnor i vissa åldersgrupper ha till fyra gånger så hög frånvaro som män i samma åldersgrupp.

Långtidsfrånvaron ökar för samtliga grupper, men mest för kvinnor och allra tydligast för de tre yngsta grupperna av kvinnor - upp till och med 49 år.

Nivån på långtidsfrånvaro för den alla yngsta åldersgruppen kvinnor, upp till och med 29 år, har mer än fördubblats mellan 2007 och 2015 även om den fortfarande är på en förhållandevis låg nivå, skriver Arbetsgivarverket.

Tidsanvändningsstatistiken för 2015 omfattar 207 700 anställningar inom staten, vilket motsvarar 80 procent av de statliga anställningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA