Sjukdom väcker ekonomisk oro

SJUKFÖRSÄKRING2009-08-18

En av tre tror sig få svårt att klara sig ekonomiskt om de blev sjukskrivna en månad. Tilltron till sjukförsäkringen har minskat på senare år, enligt en LO-enkät.

Den svenska sjukförsäkringen syftar till att ge ekonomisk trygghet under perioder av sjukdom. Men en månads sjukskrivning skulle i dag äventyra ekonomin för var tredje försäkrad. Det visar en enkät som den fackliga centralorganisationen LO har genomfört bland 1 000 personer.

Störst är oron bland dem med lägst inkomst och minst marginaler, företrädesvis LO-förbundens medlemmar. Resultatet pekar på en tydlig försämring jämfört med 2002, då var femte tillfrågad uttryckte samma oro i en enkät från Umeå universitet.

När det gäller längre sjukskrivningar är sex av tio tveksamma till om sjukförsäkringen skulle trygga deras ekonomi. Detta oavsett om man tjänar över eller under försäkringens takbelopp.

Bara varannan person litar på att de skulle få hjälp att komma tillbaka i arbete genom exempelvis rehabilitering efter en längre tids sjukskrivning. Misstron mot Försäkringskassan är också utbredd – hälften av de tillfrågade är tveksamma till eller saknar förtroende för myndighetens förmåga att ge dem en rättssäker behandling vid sjukskrivning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA