Heléne Danielsson på Arbetsförmedlingen i Oskarshamn arbetar med utförsäkrade. <br>FOTO: KRISTINA WIRÈN
Heléne Danielsson på Arbetsförmedlingen i Oskarshamn arbetar med utförsäkrade. <br>FOTO: KRISTINA WIRÈN

Sjuka tar plats på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-02-09

Arbetsförmedlingen har tagit emot runt 13 000 som utförsäkrats från Försäkringskassan. En grupp med andra förutsättningar än de man hittills arbetat med. Arbetsbelastningen har ökat och alla nyrekryterade är inte på plats.

Av:  Joel Tunström

Trots det stora inflödet av människor har arbetet gått bra, säger Margareta Löwenborg, samordnare för rehabiliteringsverksamheten i Liljeholmen i södra Stockholm. Men det är en tuff situation, anser hon.

– Handläggarna har gjort ett hästjobb.

Rekryteringar på gång

Prognoserna för hur många ärenden varje kontor skulle ta emot har dessutom slagit fel i vissa fall. På Liljeholmskontoret var det beräknat att 65 personer skulle komma på ett första möte, men det kom 115. Det blir 46 ärenden per handläggare.

– Att jobba så här i längden, det går inte. Men rekryteringar är på gång och snart ska det vara fyra anställda, säger Margareta Löwenborg.

Hög arbetsbelastning

Heléne Danielsson vid Arbetsförmedlingsområdet i Oskarshamn är en av två anställda – en tredje ska rekryteras – som arbetar med utförsäkrade. Nu jobbar hon och hennes kollega med cirka 80 personer, för många på två handläggare tycker hon.

– Min personliga åsikt är att man klarar att ha kontakt med högst 30 för att göra ett bra jobb. Där finns det nog en gräns.

Trots att Heléne Danielsson säger att arbetsbelastningen har varit ”otroligt hög” ångrar hon inte att hon visade intresse att ta sig an de utförsäkrade.

– Det här är ett uppdrag vi har fått. Det är jättestimulerande och en utmaning.

Stöd från kolleger

Hon lämnar successivt över sina tidigare handläggningsärenden till kollegor för att kunna koncentrera sig på den nya gruppen.

– Våra kolleger har verkligen ställt upp, annars hade det aldrig gått.

Övergången från Försäkringskassan förbereddes långt före riksdagsbeslutet 9 december 2009. På överlämningsmöten under hösten fick de berörda träffa handläggare från båda myndigheterna.

– Då hade vi inte så mycket att informera om. Men vi förklarade att programmet är individanpassat, och bara det lugnade många. Det finns inga krav på att man måste vara här ett visst antal dagar eller timmar. Bara för att dina sjukdagar är slut är du ju inte frisk, säger Heléne Danielsson.

Indroduktion

Arbetslivsintroduktionen pågår i högst tre månader och är individuellt anpassad. Den utförsäkrade ska tillsammans med arbetsförmedlare och specialister se vilka förutsättningar som finns för att få ett arbete. Det kan också handla om att testa arbetsmoment på en arbetsplats. Därefter
upprättas en handlingsplan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA