Många oroliga utförsäkrade ringer

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-02-09

STs och SKTFs gemensamma telefonjour har de senaste månaderna tagit emot många samtal från oroliga och ibland förtvivlade medlemmar som utförsäkrats från sjukförsäkringen.

– Det har ju tidigare varit relativt ovanligt att det ringer gråtande medlemmar, men nu sker det ofta, berättar Helena Ivanoff, biträdande verksamhetschef på ST Direkt/SKTF Direkt.

Det började märkas under november, med samtal från personer som fått brev från Försäkringskassan om att de skulle utförsäkras vid årsskiftet. Och sedan nyår har samtalen blivit betydligt fler.

Måste till socialen

– Folk kan säga att de aldrig gått till socialen i hela sitt liv, men nu måste de, säger Helena Ivanoff. Någon måste sälja huset, andra har inte ens ett hus eller en bil att sälja. Det är riktiga eländeslägen.

Rådgivarnas roll blir i många fall att lyssna. ”Det här är ju ett ställe som man faktiskt kommer fram till!” som en rådgivare påpekar när ST Press besöker ST Direkt.

Men de kan också ge vissa handfasta råd. ”Direktens” egen elektroniska faktabank har snabbt fyllts på med information om de nya reglerna i sjukförsäkringen.

Avråder från uppsägning

– Vi kan tala om var ansvaret ligger, säger rådgivaren Britta Gustafsson. I vissa frågor behöver den uppringande inte bry sig om vad Försäkringskassan säger, eftersom ansvaret ligger på arbetsförmedlaren. Vi kan också ge råd om frågor att ställa till Försäkringskassan.

Det är bra att ”Direkten” är insatt i både Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens system, tycker Helena Ivanoff. Men egentligen borde det finnas en samhällsinstans som hjälper människor, särskilt dem som inte är med i ST eller SKTF.

Ett generellt råd till dem som har kvar sin anställning är att inte säga upp sig, även om man uppmanas till det av Försäkringskassans handläggare, säger Helena Ivanoff.

– Då går man miste om all hjälp man kan få på arbetsplatsen. Vår rekommendation är att man i stället begär tjänstledigt.

Vidare är det viktigt att den utförsäkrade och den lokala fackliga företrädaren ställer krav på att arbetsgivaren engagerar sig i rehabilitering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA