Överfallen och slagen på jobbet
Lisbeth Andersson på Arbetsförmedlingen i Skövde blev blåslagen när en arbetssökande gav sig på henne med knytnävarna. Hot och våld mot arbetsförmedlare har ökat, visar Arbetsförmedlingens egna siffror.
Vi är i rum 103 på Arbetsförmedlingen i Skövde och Lisbeth Andersson visar hur hon tryckte sig in i ett hörn av rummet och försökte skydda sig med händerna över huvudet.
Det var vid ett möte i augusti 2009 som en arbetssökande plötsligt höjde rösten.
− Då gjorde jag som jag brukar, försökte avsluta på ett vänligt sätt och gick och ställde mig vid dörren.
Knytnävsslag mot huvudet
Precis när den arbetssökande skulle passera henne slog han en kasse mot hennes tinning. Därefter slog han gång på gång med knytnävarna mot hennes huvud.
− Jag fick bulor stora som tennisbollar och var helt blå.
Hon berättar att hon skrek så högt att det hördes till andra våningen. Ambulans och polis tillkallades. Mannen greps och erkände, men släpptes senare samma kväll.
Lisbeth Andersson var sjukskriven i en vecka och hade samtal med företagshälsovården. På arbetsplatsen byggde man om ett par rum och skapade flyktvägar med dörrar mellan rummen. Men det går att göra mer, tycker Lisbeth Andersson:
− Vi borde få personliga larm, säger hon.
Mannen är nu dömd till 50 dagars samhällstjänst och skadestånd på 10 000 kronor.
− Det känns inte som om jag fått upprättelse. Jag har ju bara utfört mitt jobb, säger Lisbeth Andersson.
Sa att han skulle kunna döda
En annan arbetsförmedlare i mellersta Sverige berättar för ST Press hur hon utsatts för hot. På grund av sin rädsla och eftersom rättegång väntar vill hon vara anonym.
Hon är specialiserad på arbetssökande med funktionshinder. I mars i år satt hon i kundtjänsten då hon såg en av »sina« sökande i kön. Han var irriterad och hon gick fram och erbjöd honom hjälp. De satte sig ned vid hennes arbetsplats.
− Helt plötsligt säger han att han kan komma tillbaka och döda tio personer på Arbetsförmedlingen och sedan sig själv. Och samtidigt pekar han med fingrarna riktade som en pistol mot huvudet, säger hon sakta.
Hon försökte först tala honom tillrätta och fick honom att vänta medan hon hämtade sin chef. Efter en stund lämnade mannen lokalen. Efter att han gått stängdes Arbetsförmedlingen och polisen larmades.
− När polisen kom, så kom chocken och jag var tvungen att sätta mig ned med huvudet mellan benen. Jag bara skakade.
Ansågs inte vara arbetsskada
Efter händelsen fick kvinnan hjälp av
företagshälsovården. I några dagar jobbade hon på som vanligt, men sedan kom problemen. Hon fick ångestattacker, kunde inte sova och var rädd. Mannen hade först häktats, men släppts i avvaktan på rättegång. Arbetsförmedlaren blev sjukskriven på heltid. Nu arbetar hon 25 procent.
Händelsen anmäldes i myndighetens incidentrapporteringssystem, men det dröjde ett par månader innan hon fick reda på att hon även kunde anmäla den till AFA, som sköter de kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna.
I juni kom avslaget. Den nämnd som bedömer frågorna ansåg inte att hoten var av sådan kvalificerad art att de kunde anses utgöra ett arbetsolycksfall.
På AFA Försäkring konstaterar Helen Claesson, försäkringsspecialist, att hot inte nämns specifikt i avtalet för staten. Hon vill inte gå in på enskilda fall, men generellt gäller att hot måste vara så allvarliga att de kan likställas med ett vålds- eller misshandelsfall.
Arbetsförmedlaren har nu överklagat ärendet.
− Jag tänker att om min skada inte ger någon ersättning, vad är då försäkringen värd? Jag är begränsad i mitt liv på grund av något som hänt på jobbet, säger hon.
Grupper med svåra diagnoser
Fredrik Andersson är arbetsmiljöansvarig för ST inom Arbetsförmedlingen. Han har märkt av att hot och våld mot arbetsförmedlare på kort tid har ökat.
Även Arbetsförmedlingens personalchef, Annette Ekström, bekräftar den bilden.
− I lågkonjunkturen har vi mött många som reagerar med ilska, men också helt nya grupper med svåra diagnoser, säger hon.
Fredrik Andersson tycker att arbetsgivaren måste göra något. Han tycker att man ofta hänvisar till utbildning av personalen i bemötandefrågor, när det egentligen handlar om vilka uppdrag myndigheten får. Uppdrag som de anställda inte alltid har rätt förutsättningar för att klara.
− Vi måste få bättre koll på vilka vi inte ska möta ensamma som arbetsförmedlare, säger han.
Handlingsplan på väg
Annette Ekström säger att Arbetsförmedlingen inom kort kommer att ta fram en handlingsplan för den nya situationen.
− Det finns all anledning att ta lärdom av Försäkringskassans erfarenheter, eftersom de har erfarenhet av kon
takter med de här grupperna.
Fakta försäkringsskyddet
- Parterna på arbetsmarknaden har i kollektivavtal kommit överens om att de anställda ska omfattas av en arbetsskadeförsäkring.
- Försäkringen sköts av AFA Försäkring, ett bolag som ägs av arbetsmarknadens parter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.