SJ säger upp – och får fler timanställda
Andelen timanställda hos SJ ökar. Samtidigt säger bolaget upp tillsvidareanställda på grund av arbetsbrist.
Att SJ ökar antalet timanställda är bekymmersamt, anser Åke Lindberg, STs företrädare i bolagets omställningsgrupp.
– Det verkar som om SJ löser ett permanent personalbehov med timanställda, säger han.
Seko har sagt upp det lokala avtalet om tidsbegränsad anställning. Det begränsar visserligen inte SJ, men Åke Lindberg tycker att ST inom SJ borde göra samma markering.
Det är något som diskuteras, enligt Hans Pilgaard, valberedningens förslag till ny ordförande för ST inom SJ.
Matilda Asklund Burström är en av ett tiotal timanställda vid SJ i Sundsvall. Hon har hört att andelen timanställda ökar och tycker att det är en tråkig utveckling.
– När man jobbar som timanställd vet man aldrig vad man kan göra nästa dag. Ringer de och frågar om man kan jobba klockan fyra i morgon, känner man att man måste tacka ja, för annars kanske de inte ringer igen. Man kan inte planera något. Så jag tycker väldigt synd om dem som förlorar sin fasta tjänst och får börja som timanställda i stället, säger Matilda Asklund Burström.
Matilda Asklund Burström arbetar också halvtid i butik.
– Men helst hade jag velat jobba på SJ, faktiskt, men jag får inte ihop det då, säger hon.
I Malmö varslade SJ20 anställda i början av oktober. Varslet omfattar personal inom försäljning, trafikledning och ombordbemanning. Huvudskälet är, enligt personaldirektör Peter Blomqvist, att SJ inte längre trafikerar Västkustbanan. Han bekräftar samtidigt att antalet visstidsanställda ökar.
– Det är för att vi ska bli mer flexibla, helt enkelt.
Däremot har övertaligheten i Malmö inget samband med de timanställda, hävdar Peter Blomqvist.
– Vi går mot mer timanställda absolut, men då talar jag om landet i stort. Situationen i Malmö har inget med det att göra – där handlar det om att det inte finns tillräckligt med jobb, säger Peter Blomqvist.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.