Sifferlöst avtal inget för ST

AVTALSRÖRELSEN2013-04-12

Att Vision tecknade ett delvis sifferlöst avtal påverkar inte alls ST. Det anser STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Hon tycker att ST redan har en framgångsrik lokal lönebildning.

I veckan blev det klart att Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Teaterförbundet tecknat ett fyraårigt avtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Många överraskades av att de två sista åren är sifferlösa. Det innebär att lönebildningen helt och hållet flyttas ut på de lokala parterna i kommuner och landsting. Det blir upp till dem att enas om nivåer för löneökningar, en modell som Arbetsgivarverket också önskat sig, men som ST hittills kraftfullt avvisat.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar tycker inte att avtalet påverkar STs politik.

– För STs del påverkar det här avtalet inte alls. Inte heller lärarnas avtal påverkar oss. Lokal lönebildning har vi redan. Vi har en modell som medlemmarna med stor kraft ställt sig bakom. Man vill ha avtalsperioder, man vill ha en siffra och man vill ha en lokal frihet. Det är en del av STs politik.

Hon betonar att något helt sifferlöst läge ändå aldrig kommer att råda.

– År tre kommer det att finnas något att förhålla sig till ändå. Dels har den privata sektorn en siffra för år tre, dels kommer arbetsgivarna att ha sin budget.

Det nya avtalet frångår industriavtalets uppgörelse både i längd och i nivåerna för löneökningar.

ST har däremot hittills agerat följsamt efter industriavtalets så kallade märke, menar Åsa Erba-Stenhammar, eftersom det visat sig stabilisera samhällsekonomin. Att flera stora avtal nu frångår industriavtalet oroar Åsa Erba-Stenhammar en aning.

– Vad händer med märket, som till viss del är till för att stabilisera samhällsekonomin, om allt fler avviker från det? Det vet man inte förrän efteråt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA