Många är uppgivna och oroliga över hur Sida ska klara sitt uppdrag, säger STs vice avdelningsordförande Birgitta Danielsson.
Bild: Sören Fröberg
Många är uppgivna och oroliga över hur Sida ska klara sitt uppdrag, säger STs vice avdelningsordförande Birgitta Danielsson.

»Sida bryter mot reglerna«

SIDA2011-01-18

Sedan årsskiftet ska Sida klara sitt uppdrag med en ny, hårdbantad organisation. Arbetsplatsen har stora sår efter nedskärningarna, och ST-avdelningen anser att arbetsgivaren brutit mot turordningsreglerna.

Många av Sidas medarbetare har lämnat arbetsplatsen under det senaste året. Sedan regeringen formulerade sina sparkrav för myndigheten har omkring 45 personer blivit uppsagda, ett trettiotal har slutat frivilligt, ungefär 20 personer har valt att gå i pension och minst 70 visstidsanställda har fått sluta.

– Och ingen har räknat alla dem som själva har sagt upp sig under tiden. Bland dem finns många nyckelpersoner som har känt att »det här är på väg att braka«, säger Kerstin Alksäter i STs avdelningsstyrelse.

Frustration och uppgivenhet

Birgitta Danielsson, vice ordförande för avdelningen, säger att stämningen är i botten.

– Det är stora sår nu. Många är frustrerade och uppgivna och oroliga för hur myndigheten ska klara sitt uppdrag.

ST anser att Sida har brutit mot turordningsreglerna. Genom sättet att formulera kvalifikationskrav och sortera in medarbetare i turordningskretsar har många medarbetare med lång anställningstid sagts upp, medan andra som arbetat kortare tid får jobba kvar.

En av dem som sägs upp från IT-avdelningen är Anders Fager, som har arbetat på myndigheten i elva år.

– Några av dem som har blivit uppsagda på Sida har arbetat här jättelänge, någon har jobbat i mer än 40 år! Det är så mycket kunskap som försvinner. Många har stora personliga och ofta internationella kontaktnät. Sådan kompetens går inte att ersätta, säger han.

Han tycker att flera av uppsägningarna tydligt strider mot turordningsreglerna.

– Jag är chockad över att en myndighet gör så här. Det känns som om de kryper in i vartenda hål som finns i lagen.

Enligt Birgitta Danielsson har facken fyra månader på sig att ta ställning till om man vill ogiltigförklara uppsägningar för att de strider mot las.

Men personaldirektör Margareta Beijer anser inte att uppsägningarna är regelvidriga.

– Nej, då hade vi inte vågat driva igenom dem. Tvärtom har vi nog kunnat rädda kvar många genom att ha stora turordningskretsar, i stället för många små, anser hon.

Låg arbetsmotivation

Anders Fager säger att arbetsmotivationen på IT-avdelningen, där mer än hälften av medarbetarna sagts upp, är låg. Själv har han en uppsägningstid på ett år.

– Alla är påverkade av det som har hänt. Ändå fortsätter vi att gå till jobbet. För jag har aldrig haft så bra kolleger. Det är fullt go hela tiden och vi trivs så fruktansvärt bra tillsammans. Annars skulle man ju inte orka ta sig upp på morgonen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA