Annons:

Seko stödjer Byggnads mot Svevia

SVEVIA2012-01-26

Byggnads har begärt, och fått, sympatiåtgärder av Seko i sin konflikt med Svevia. Men bolaget, uppbackat av Arbetsgivarverket, hävdar att det råder fredsplikt.

 

Byggnads är sedan en vecka i konflikt med Svevia, bolaget som bildades ur Vägverket Produktion. Förbundets medlemmar strejkar på ett bygge av en idrottshall i Uppsala. Fackförbundet anser att Svevia, som följer myndighetsavtalet och inte byggavtalet, står för osund konkurrens, framför allt genom lägre löner.

Seko, som är det största facket på Svevia, har fått en formell begäran om sympatiåtgärder från Byggnads och svarat ja.

– Vi har lagt ett sympativarsel. Det betyder att vi tar ut våra två medlemmar som finns på det bygget i sympatikonflikt. Det går igång 1 februari, säger Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman.

Seko gör samma bedömning som Byggnads att projektet i Uppsala är ett husbygge.

– Det är tveklöst Byggnads avtalsområde. Vi förstår deras uppfattning, säger Sven-Olof Hellman.

Däremot har Seko inte tagit ställning till Byggnads varslade upptrappningar av stridsåtgärderna mot Svevia, som ytterst tar sikte mot det statliga bolagets alla verksamheter. Det finns ingen anledning, hävdar Sven-Olof Hellman, eftersom Byggnads inte begärt sympatiåtgärder för något annat än just projektet i Uppsala. ST har inte fått några motsvarande önskemål från Byggnads, enligt förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Svevia har med hjälp av sin arbetsgivarorganisation Arbetsgivarverket gjort en så kallad fredspliktsinvändning. Varslen kan strida mot fredspliktsreglerna i medbestämmandelagen, anser arbetsgivarsidan.

Svevia har redan kollektivavtal och lagen kan i vissa fall förbjuda stridsåtgärder som syftar till att undantränga befintliga kollektivavtal.

Svevia och Arbetsgivarverket uppmanar Byggnads och Seko att dra tillbaka varslen. Annars kommer man att vända sig till Arbetsdomstolen för att få frågan prövad, enligt Lars Andrén, informationschef på Arbetsgivarverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA