Seko pekar ut missförhållanden på Hall

KRIMVÅRD2005-10-10

Förhållandena på kriminalvårdsanstalten Hall har försämrats det senaste året. Det hävdar fackförbundet Seko, som låtit göra en enkät- och intervjuundersökning med personal och ledning.

Förra sommaren genomfördes en spektakulär rymning från den slutna anstalten Hall. Efter rymningen konstaterades att personal hjälpt till med flykten och förberedelserna.

Sekos enkät visar på ett utbrett missnöje bland personalen med arbetsförhållanden och anstaltsledning. Mer än varannan säger att de skulle sluta sin anställning om de hade ett alternativ, och fyra av fem säger att de känner oro för sina framtida arbetsuppgifter.

Undersökningen har gjorts av ett fristående konsultföretag på Sekos uppdrag. Dels har man gjort intervjuer med 15 anställda i olika befattningar, från anstaltsledning och säkerhetsansvarig till kriminalvårdsinspektörer och vårdare, dels gjort en enkät där sex av tio Seko-medlemmar på anstalten svarat på frågor.

Dålig närvaro och styrning från arbetsledningen är en återkommande kritik. Varannan tillfrågad säger att de inte haft något utvecklingssamtal med chefen det senaste året. Konsulten Christofer Ullstad drar också slutsatser om att bemanning och scheman beslutas över huvudet på dem som berörs och att organisationen inte förankras:

– Många beslut på Hall och inom kriminalvården i stort har lite voodoo-karaktär över sig – en trollkarl sticker nålar i en docka och förväntar sig att människor i omgivningen ska sprattla i enlighet med trollkarlens önskan.

53 procent säger sig ha fysiska problem som magbesvär och sömnsvårigheter som de anser beror på jobbet och 62 procent anser att det nya schemat ger dålig balans mellan arbete och fritid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA