Seko kräver påslag med 3,5 procent

LÖNER2012-02-27

Fackförbundet Seko kräver löneökningar på minst 3,5 procent och höjda minimilöner inför avtalsförhandlingarna med arbetsgivarparten Almega på spårtrafikens område.

Seko vill ha löneökningar med minst 860 kronor per månad och heltidsanställd, med ett lägsta utrymme om 3,5 procent. Också andra ersättningar i avtalen ska höjas med samma procenttal. Seko vill också att varje anställd ska få ett personligt arbetslivskonto genom avsättningar i centrala eller lokala avtalsuppgörelser. Seko kräver dessutom att osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt ska justeras vid sidan om den samlade lönepotten.

När det gäller hot, våld och ensamarbete vill Seko att det arbete som påbörjats för att angripa problematiken ska intensifieras under avtalsperioden och resultera i konkreta åtgärdsförslag.

Förbundet vill att lägstalönen enligt avtalet ska vara 16 500 kronor per månad för heltidsanställda, och att varje års arbetslivserfarenhet upp till tre år ska ge 1 000 kronor ytterligare i lägstalön, så att den som har 12 månaders arbetslivserfarenhet får minst 17 500 kronor i månadslön, den som har 24 månader får 18 500 och den som har 36 månader 19 500 kronor per månad.

ST inom Spårtrafiken lämnade sina yrkanden förra veckan. Även ST har krävt ett lägstautrymme på 3,5 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA