Satsning på jämställd högskola

HÖGSKOLAN2009-02-09

På högskolan har andelen studerande män sjunkit till 40 procent och kvinnorna skyr fortfarande forskningsvärlden. Det är förhållanden som regeringen vill sätta under luppen.

Av:  Therese Säfström

Pia Sandvik Wiklund ska leda regeringens delegation, med målet att förbättra jämställdheten inom högskolan. Under två år ska lämpliga åtgärder tas fram. Budgeten ligger på 60 miljoner kronor.

– Det är ingen lätt problematik. Ubildningsvalen är så otroligt könsbundna, andelen män bland studenterna bara sjunker och det är fortfarande så få kvinnor som går vidare och satsar på forskning, säger Pia Sandvik Wiklund.

Hon menar att statistiken talar sitt tydliga språk när det gäller den skeva situationen på högskolor och universitet. Ett förhållande som sedan följer med ut i samhället och på arbetsmarknaden.

Ing-Marie Nilsson, STs avdelningsordförande inom universitets- och högskoleområdet, tycker att det är bra att man ser över kvinnors karriärmöjligheter inom högskolan så att de inte lämnar lärosätena i så hög grad som de gör i dag.

– Stockholms universitet har ju lyckats nå sina jämställdhetsmål, men det har också krävt extra resurser. Och det kanske är en väg att nå snabbare fram, säger Ing-Marie Nilsson.

Hon tycker också att det vore på sin plats att ta tillvara kunskaperna hos arbetsmarknadens parter och att ST gärna bidrar i det arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA