Annons:

Satsning mot våld och hot inom HVB

ARBETSMILJÖ2018-04-11

Arbetsmiljöverket inleder en riksomfattande inspektion av förekomsten av våld och hot på HVB- och LSS-boenden. Fyra av tio anmälningar inom verksamheterna handlar om hot och våld.

Anställda inom vård- och omsorg är särskilt utsatta när det gäller hot och våld, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Mest utsatta är de som arbetar inom HVB-hem och LSS-boenden. Här ligger hot och våld bakom fyra av tio arbetsskadeanmälningar. Myndigheten gör därför en riksomfattande inspektion av HVB- och LSS-hem för att förebygga ohälsa och olycksfall. Bland de arbetsplatser som kommer att inspekteras finns Statens Institutionsstyrelses HVB-hem.

Mellan 2012 och 2017 var 41 procent av alla anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro på HVB-hem och LSS-boenden orsakade av hot och våld. Det kan jämföras med samtliga branscher där motsvarande frekvens under de senaste fem åren varit 7 procent.

”Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som dessutom ökar i omfattning. Utvecklingen är oroväckande. Arbetsgivare inom HVB och LSS-boenden måste ta problemen på större allvar och sätta in förebyggande åtgärder mot hot och våld”, kommenterar Peter Burman, Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.

Under de närmaste tre åren kommer Arbetsmiljöverket att genomföra närmare 800 inspektioner över hela landet. Myndigheten har under en längre tid fått in många tips och anmälningar med tillbud och olyckor om hot och våld, en del med mycket allvarlig utgång.

”I många fall är det kvinnodominerade arbetsplatser där de anställda är i så kallade kontaktyrken. Organisatoriska och sociala arbetsmiljörisker, där anställda exempelvis har små möjligheter att vara delaktiga och påverka förutsättningar för sitt arbete, är vanliga i sådan verksamhet. Vi vet också att just hot och våld från patienter eller klienter ofta uppstår i arbetsmoment som omfattar omsorg”, påpekar projektledaren Eva Karsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA