Satsning mot kvinnors sjukfrånvaro

HÄLSA2009-04-07

Regeringen satsar 41 miljoner kronor för att minska kvinnors sjukfrånvaro. 25 miljoner går till rehabilitering och 16 miljoner till forskning om kvinnors ohälsa.

Regeringens beslut innebär att Försäkringskassan får 25 miljoner kronor extra att använda till rehabiliteringsprojekt som under 2009 och 2010 genomförs av samordningsförbund eller enskilda landsting för att minska kvinnors sjukfrånvaro. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, får sex miljoner kronor för forskningsprojekt kring varför kvinnors och mäns sjukfrånvaro är olika. 

Karolinska institutet, KI, får tio miljoner kronor för projekt om kvinnors ohälsa och sjukfrånvaro. KI ska bland annat undersöka om bemötandet av långtidssjukskrivna inom sjukvården och Försäkringskassan är olika mellan män och kvinnor och om detta påverkar möjligheterna att återgå i arbete.

Sjukfrånvaron är större bland kvinnor än män. I december 2008 var drygt sex av tio som hade sjukpenning kvinnor. Också långtidssjukskrivning och förtidspension är vanligare bland kvinnor än män.

– Det är en fattigdomsfälla och en jämställdhetsfråga att kvinnors ojämlika sjukfrånvaro hanteras på ett rätt och riktigt sätt, sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson på en presskonferens.

Hon pekade på att sjukfrånvaro också leder till eftersläpning i löneutvecklingen och att skillnader mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro ökar inkomstskillnaderna.

– Vi gör riktade insatser till kvinnor eftersom vi ser att det finns skillnader mellan kvinnor och män. Det är viktigt för att förebygga fattigdomsfällorna och minska löneskillnaderna och därmed stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden generellt, sade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA