Sänkta krav förebygger utbrändhet
För höga krav i arbetet leder till utbrändhet. Att det skulle kunna kompenseras med ökat handlingsutrymme och socialt stöd är en myt, visar en ny studie från Linköpings universitet.
Om utbrändhet ska förebyggas måste arbetsgivarna sänka kraven. Det menar forskarna Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl i en färsk studie om utbrändhet och arbetsmiljö.
”Det finns inte mycket stöd för antagandet att det går att kompensera höga krav med att de anställda har goda möjligheter att bestämma över sitt arbete eller har ett gott socialt stöd där. Vår studie bekräftar att det är något av en bekväm myt”, kommenterar Anna-Carin Fagerlind Ståhl i ett pressmeddelande.
Tillsammans med forskare i Toronto har hon och Christian Ståhl analyserat enkätsvar från medarbetare i sju olika organisationer, till exempel statliga myndigheter och kommunala vårdinrättningar. Drygt 1 700 personer har angett hur de uppfattar krav, handlingsutrymme och socialt stöd i sitt arbete.
Resultaten visar på samma sak oavsett arbetsplats; att höga krav leder till utbrändhet oavsett hur stort handlingsutrymme eller hur gott socialt stöd man har.
”Allt fler sjukskrivs för stressrelaterade besvär, psykisk ohälsa är idag den största orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Vår studie pekar på behovet av att förbättra arbetsmiljön genom sänkta krav innan problemen blir för stora”, förklarar Christian Ståhl i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.