Annons:

Sämre arbetsmiljö för unga kvinnor

ARBETSMILJÖ2014-06-18

Mer än var fjärde kvinna och nästan var femte man i alla åldersgrupper har sömnproblem varje vecka på grund av jobbet. Mest har arbetsmiljön försämrats för unga kvinnor, enligt årets Arbetsmiljöundersökning.

Arbetsmiljöundersökningar genomförs vartannat år i samarbete mellan Arbetsmiljöverket och Statistiska centralbyrån. Den undersökning som nu redovisas för 2013 visar att det är bland unga kvinnor i åldrarna 16-29 år som de största försämringarna i den psykiska och fysiska arbetsmiljön skett jämfört med 2011. Olust att gå till arbetet och svårigheter att sova på grund av jobbet är exempel på problem som ökar. Fler unga kvinnor uppger också att de har kroppsliga besvär varje vecka efter jobbet:

”Utvecklingen är oroväckande. De unga är vår framtid, och de måste ha en god arbetsmiljö för att hålla ett helt arbetsliv. Arbetsgivarna behöver arbeta kraftfullt för en förändring. Grunden är alltid ett bra förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete”, säger Arbetsmiljöverkets tillförordnade generaldirektör Bernt Nilsson i ett pressmeddelande.

Mer än var fjärde kvinna och nästan var femte man i alla åldersgrupper har sömnproblem någon gång varje vecka på grund av jobbet. Närmare hälften har problem att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga. Bland kvinnliga grundskollärare uppger fyra av fem att de har svårt att koppla bort tankarna på jobbet på fritiden.

Frågor om hot och våld ingår också i undersökningen. 18 procent av kvinnorna och 11 procent av männen uppger att de utsatts för detta de senaste tolv månaderna. Andelen unga kvinnor som uppger att de utsatts för trakasserier på grund av kön har ökat från 15 till 19 procent jämfört med år 2011. Samtidigt har andelen unga män som uppger att de blivit utsatta för sådana trakasserier minskat från 6 till 4 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA