Annons:

Saco: Fler chefer blir sjuka av jobbet

ARBETSMILJÖ2018-04-27

Sju av tio chefer har svårt att koppla bort jobbet på fritiden. Det visar en ny rapport från Saco. Mer än sex av tio chefer har arbetat trots att de har varit sjuka – för att ingen annan kan göra jobbet.

Det gränslösa arbetet är enligt Sacos rapport speciellt utmärkande för chefer. Det gränslösa arbetet är en beteckning för när det svårt att skilja på vad som är arbetstid och ledighet. Tiden för återhämtning räcker inte till, vilket är avgörande för ett hållbart arbetsliv:

”Chefer är oftast ensamma i sin yrkesroll och har en mycket hög arbetsbelastning. Sjukskrivningarna bland dem ökar och problemen är allra störst i offentlig sektor. Det är en ohållbar situation”, kommenterar Saco-ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Enligt Göran Arrius är kvinnliga akademiker inom offentlig sektor allra hårdast drabbade. Mer än tre av tio tillfrågade chefer säger att de har ett psykiskt ansträngande arbete eller hög arbetsbelastning. En av fyra har övervägt att av hälsoskäl minska sin arbetstid.

”Ingen ska behöva må dåligt av sitt jobb. Arbetsplatser som erbjuder chefer avlastning i det administrativa arbetet och mindre personalgrupper har visat sig vara ett bra recept för en bättre psykosocial arbetsmiljö”, påpekar Göran Arrius.

Enligt den statistik som Saco redovisar har sjukfrånvaron ökat allra snabbast bland manliga chefer i gruppen högre ämbetsmän och politiker, från 18,4 sjukfall per 1000 anställda år 2009 till 31,7 år 2014. Bland de kvinnliga cheferna i samma grupp har antalet sjukfall ökat från 37,6 år 2009 till 38,7 år 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA