Ryckig styrning av Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-11-22

Försäkringskassan har gått igenom många förändringar sedan myndigheten bildades 2005, och styrningen av myndigheten har varit ryckig, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport.

ISF har granskat externa och interna styrdokument som gäller Försäkringskassans verksamhet för att ge en bild av myndighetens utvecklings- och förändringsarbete under åren 2005-2016.

Styrningen av Försäkringskassan har varit ryckig med täta byten av generaldirektör och ändrade signaler från regeringen, skriver ISF.

Försäkringskassans interna styrning har också påverkas i hög grad av regeringens styrning, konstaterar ISF. Förändrade styrsignaler i regeringens årliga regleringsbrev har återkommande förändrat eller förskjutit fokus för myndighetens arbete. Dessa styrsignaler har även fått stort genomslag i myndighetens interna styrdokument. Ibland ges intryck av att grunduppdraget trängs undan av regeringens mer kortsiktigare prioriteringar eller fokusområden, skriver IFS.

När en ny generaldirektör har utsetts, har det ofta bidragit till att styrningen från regleringsbreven förstärkts ytterligare i de interna styrdokumenten.

Under de studerade åren har Försäkringskassan förändrat verksamheten på flera olika sätt. Enligt rapporten sammanfaller ändringarna med att myndigheten nya generaldirektörers tillträde. Det har handlat om fokus, prioriteringar och organisationsstruktur.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA