RRV kritiserar brister i regeringens styrning
Regeringens styrning av statsförvaltningen borde vara mer aktiv. I sin årliga rapport tar riksrevisorerna upp ett antal områden där bristfällig styrning orsakar bristande effektivitet.
I riksrevisorernas årliga rapport presenteras de viktigaste iakttagelserna från det senaste årets granskningar. Den slutsats som lyfts fram av Riksrevisionen är att regeringens styrning generellt bör bli mer aktiv. Både i den löpande effektivitetsrevisionen och i den årliga revisionen har myndigheten sett problem som hänger ihop med att regeringen inte är tillräckligt aktiv i sin styrning.
”Problem som beror på brister i regeringens styrning är inte nya, de förekommer även i granskningar från tidigare år. Styrningen behöver fortsätta att utvecklas för att effektiviteten i statsförvaltningen ska kunna öka”, kommenterar riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.
Regeringen behöver bli mer aktiv i sin kunskapsinhämtning, anser riksrevisorerna. Det har kommit fram bland annat i granskningar av Vattenfall och av informationssäkerheten hos myndigheterna. Årets granskningar har också visat att regeringen bör ta ett större ansvar för att stimulera samverkan mellan myndigheter och mellan myndigheter och andra aktörer, liksom att regeringen antar ett tydligare helhetsperspektiv. Det gäller bland annat arbetet med att ta till vara och utveckla nyanländas kompetens samt överenskommelser mellan staten och kommunerna inom hälso- och sjukvården. Tillsammans kan förbättringar på dessa och många andra områden möjliggöra en bättre övervägd styrning, skriver Riksrevisionen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.