Flera brister i myndigheters redovisning

REVISION2016-05-30

Riksrevisionens årliga rapport för 2016 visar att det finns flera brister i myndigheternas verksamhet och finansiella redovisning som återkommer år efter år. Det gäller främst intern styrning och kontroll.

Riksrevisorerna tycker att de statliga myndigheternas redovisningar på det stora hela är bra. Årsredovisningarna är upprättade enligt gällande regler och ger riksdagen och regeringen en rättvisande bild av hur statens medel används.

Revisionsberättelserna är helt utan anmärkning för 93 procent av myndigheterna. För 32 av de 236 myndigheterna har revisionen lett till någon reservation eller upplysning. Men riksrevisorerna påpekar att det finns några frågor och problem som återkommer år efter år. Många av bristerna skulle kunna undvikas om regeringen förtydligar regelverken och styr mer långsiktigt.

Enligt regelverket ska de största myndigheterna uppfylla särskilda krav på intern styrning och kontroll. Men enligt rapporten saknas ofta en koppling mellan årsredovisningens uppgifter om intern styrning och kontroll och vidtagna åtgärder:

”Majoriteten av myndigheterna uppger att den interna styrningen och kontrollen är betryggande. De brister vi påpekat i de årliga rapporterna under fem år kvarstår dock. Vi anser att den nuvarande förordningen inte säkerställer att alla myndigheter tydligt redovisar sitt arbete med intern styrning och kontroll. Det saknas ofta en koppling mellan uttalandet om intern styrning och kontroll och vidtagna åtgärder”, skriver de tre riksrevisorerna Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum.

Granskningen visar också att vissa myndigheter betalar ut högre styrelsearvoden än vad som är föreskrivet. Riksrevisionen rekommenderar en översyn av ersättningssystemet:

”Vi anser att om myndigheterna anser att de behöver betala ut högre styrelsearvode än vad som är föreskrivet bör ersättningssystemet ses över”, skriver riksrevisorerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA