Ris och ros till branschavtal
»Skrivningen om bemanningsföretag är ett genombrott. På minussidan finns regler kring övertid, som vi inte vill ha alls«, säger Kjell Öström, ST inom Posten, om STs branschavtal med Almega.
ST och arbetsgivarorganisationen Almega har tecknat ett centralt avtal för bransch kommunikation, där bland annat Posten och Swedavia ingår. ST Press har tidigare skrivit om att utrymmet för löneökningar blev 2,9 procent under 20 månader.
− Nivån ligger där den bör ligga, i linje med det så kallade märket, säger Marie-Therese Gyllhede, förhandlingsledare på ST.
På minussidan finns en regel om att när övertid ersätts med kompledighet så återförs motsvarande antal timmar till övertidsutrymmet. Det ville varken ST inom Posten eller Swedavia ha.
ST fick inte heller igenom någon individgaranti. Men Marie-Therese Gyllhede är ändå nöjd med en skrivning om individuella åtgärdsplaner för dem som får ringa eller ingen löneökning.
Kjell Öström, som förhandlat för ST inom Posten, håller med:
– Nu måste arbetsgivaren vara ärlig och återkoppla till arbetstagaren om anledningen till utebliven löneökning. Dessutom ska de komma överens om åtgärder.
Till det positiva hör även avtalets längd, menar Kjell Öström.
– Den här lönerörelsen har präglats av att det så kallade märket sattes i början av året, i lågkonjunktur, och ju fortare vi kommer ur det här desto bättre.
Återanställningsrätt ska prövas
Kjell Öström framhåller också skrivningarna kring bemanningsföretag som han kallar för ett genombrott.
− Det har varit svårt att få till. Rätt använt så tror jag det blir bra.
De innebär att om arbetsgivaren har behov av arbetskraft i längre än fem veckor måste arbetsgivaren dels ange skälen till att behovet måste lösas med inhyrning av arbetskraft, dels ta upp frågan om behovet i stället kan lösas med återanställning av arbetstagare med återanställningsrätt.
Detta gäller om facket i förhandling enligt medbestämmandelagen framför att inhyrningen strider mot lagen om anställningsskydd.
Om fack och arbetsgivare ändå inte kommer överens ska central förhandling påkallas av arbetsgivaren, och i sista hand finns en skiljenämnd.
Lokala avtal tecknade
På Posten AB har man också tecknat lokala avtal som kompletterar branschavtalet. Detta sedan arbetsgivaren sade upp flera av avtalen i somras. Enligt Kjell Öström är dock mycket oförändrat.
– Det vi har tvingats gå med på rör personalomställning. Ersättningen kommer att bli lite lägre om arbetsplatsen flyttar och du väljer att flytta med.
Andra försämringar är enligt Kjell Öström att förrättningstillägget i reseavtalet och rätten till att spara 40 dagars semester tas bort. I stället gäller semesterlagen och högst 25 dagars sparad semester.
– Ingen semester konfiskeras, men man kan inte lägga på mer om man har över 25 dagar sparade, säger Kjell Öström.
Till de saker han är nöjd med hör att fack och arbetsgivare nu är överens om reglerna för postanställdas raster, vilket har varit en stötesten. Dessutom ska en tidsbank införas 2012 där man får samla viss arbetstid.
Avtal Almega Bransch kommunikation
Totalt berörs närmare 4 600 ST medlemmar inom bland annat Posten AB Sverige, SweRoad, Swedavia AB, Entry Point North AB och Menzies Aviations Sverige AB.
Avtalet gäller från 1 oktober i år till 31 maj 2012.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.