Annons:

Riksrevisionen granskar Sidas arbete med bistånd

SIDA2024-12-16

Riksrevisionen har beslutat att granska Sveriges humanitära bistånd, sedan olika aktörer pekat på att det finns risker för brister i Sidas arbete. ”Det är mycket angeläget att alla resurser används på ett effektivt sätt”, framhåller riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

De humanitära behoven i världen ökar snabbare än den globala finansieringen, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Under 2023 fördelades sammanlagt 9,2 miljarder kronor till humanitärt bistånd. Av den summan fördelades 5,2 miljarder kronor genom Sida.

”Under 2024 beräknas nästan 300 miljoner människor behöva humanitärt bistånd. Då är det mycket angeläget att alla resurser används på ett effektivt sätt”, understryker Christina Gellerbrant Hagberg i pressmeddelandet.

Enligt Riksrevisionen har olika aktörer pekat på risker för brister i Sidas arbete med humanitärt bistånd. Det handlar bland annat om Sidas val av samarbetspartners, och om huruvida Sida har tillräckligt med information och resurser för att följa upp insatserna på ett ändamålsenligt sätt.

Den inledda granskningen ska svara på om Sidas arbete med Sveriges humanitära bistånd bedrivs effektivt. Resultatet från granskningen kommer preliminärt att publiceras i december 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA