Riksdagen bryter sommarlovet
Oppositionens förslag till ändrade sjukregler tvingar riksdagens ledamöter att avbryta sommarledigheten. Efter extra sammanträden i socialförsäkringsutskottet väntas beslut i kammaren 1 juli.
När allianspartierna i riksdagen insåg att regeringen på viktiga punkter skulle förlora en omröstning om sjukförsäkringen beslutade de att begära en återförvisning av hela ärendet för ytterligare beredning. För ett beslut om återförvisning räcker det med att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom det.
Men de fyra regeringspartierna lyckades inte skjuta upp riksdagsbehandlingen till efter sommarlovet. 137 ledamöter från oppositionspartierna vände sig till riksdagens talman och begärde att riksdagen skulle sammankallas under sommaruppehållet, bara för att behandla förslagen kring socialförsäkringen. Redan på torsdag nästa vecka får riksdagsledamöterna infinna sig i Stockholm igen. Beslut kommer att fattas på fredagen.
De förslag som en majoritet i socialförsäkringsutskottet har enats om gäller personer som tidigare har haft tidsbegränsad sjukersättning och som har förlorat rätten till sjukpenning till följd av bestämmelserna om sjukpenninggrundande inkomst, dels reglerna för prövning av arbetsförmågan. Här står Sverigedemokraterna bakom de förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lagt fram.
I väntan på den parlamentariska socialförsäkringsutredningen vill oppositionen återinföra de regler som gällde fram till 2008 och som innebär att arbetsförmågan ska prövas mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt. När det gäller ersättning till dem som har haft tidsbegränsad sjukersättning vill utskottsmajoriteten ha en ersättning i nivå med den tidigare tidsbegränsade sjukersättningen, förutsatt att deras arbetsförmåga fortfarande är nedsatt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.