Reserverad månad ledde till mer pappaledighet
Sedan en tredje månad i föräldrapenningen reserverades för pappor 2016 har gapet mellan mammors och pappors föräldraledighetsuttag minskat. Den främsta orsaken till det minskade gapet är att mammor nu tar ut färre dagar, enligt en analys från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Det främsta skälet till att glappet mellan mammors och pappors föräldraledighetsuttag har minskat är enligt ISF att mammor tar ut mindre ledighet. I genomsnitt har mammor minskat sin föräldraledighet med tio dagar, medan pappor ökat sin med fyra dagar.
Störst effekt har den ytterligare ”pappamånaden” fått för par där mammorna, men inte papporna, har låg inkomst. I den gruppen minskade gapet med 27 dagar, då mammorna minskade sin ledighet med 17 dagar samtidigt som papporna ökade sin med 10 dagar.
Den tredje reserverade månaden har haft större effekt för familjer där båda föräldrarna är inrikes födda än för övriga. Mammorna i föräldrapar där båda är inrikes födda har enligt ISF minskat sin obetalda ledighet, medan mammor i föräldrapar där båda är utrikes födda har ökat sin obetalda ledighet.
Enligt rapporten har pappors andel av föräldrapars totala föräldraledighet ökat med knappt en procentenhet. I dagar räknat har gapet mellan mammans totala ledighet och pappans totala ledighet minskat med i genomsnitt 14 dagar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.