Rektorn vill inte prata om enskilda fall
Många anställda vid Södertörns högskola som
ST Press talat med vittnar om en kultur som kräver obrottslig lojalitet och där den som går mot strömmen har repressalier att vänta.
De bekräftar bilden i artiklarna på detta uppslag, men är rädda för konsekvenserna av att träda fram.
För ett år sedan fick Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet, information om att det var oroligt på Södertörn.
Avdelningen och förbundet har haft upprepade kontakter med ST-medlemmar på Södertörns högskola som behövt stöd i känsliga situationer. Av hänsyn till dem vill Ing-Marie Nilsson i övrigt inte kommentera den psykosociala arbetsmiljön högskolan, där ST har drygt hundra medlemmar.
Catarina Ludwig, ordförande för Saco-S på Södertörn, bekräftar att det finns arbetsmiljöproblem:
–Men jag uppfattar inte att hela högskolan är sådan.
Rektor Ingela Josefson an-ser inte att arbetsmiljön på Södertörns högskola är dålig, men påpekar att högskolan är en stor arbetsplats med drygt 750 anställda.
När det gäller enskilda personer vill hon inte uttala sig, men om nedläggningen av språken säger Ingela Josefson att hon som rektor inte kunnat påverka det sviktande studentunderlaget. Hon anser att det är viktigt med breda akademiska miljöer och att det var rimligt att samarbeta med Stockholms universitet.
–Jag förstår att det var oerhört smärtsamt för dem som förlorade sina jobb. Men som rektor tvingas man ibland att fatta obekväma beslut. Och det ligger i sakens natur att man som ledare inte blir uppskattad av alla.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.